>Τράπεζες και G7 ανέβασαν την Wall

>
Με κέρδη για δεύτερη διαδοχική ημέρα, αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες της Wall Street.

Στο επίκεντρο των συναλλαγών βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές καθώς η Federal Reserve ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των stress tests στις 19 σημαντικότερες τράπεζες των ΗΠΑ ανοίγοντας το δρόμο σε ορισμένες από αυτές για την αύξηση των μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών.

Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην απόφαση της G7 να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών πουλώντας γεν καθώς και στην άμεση κατάπαυση πυρός που αποφάσισε η κυβέρνηση της Λιβύης.

Όσον αφορά στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι η χώρα του θα σεβαστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πως σταματά όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι δέκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και άλλων μέτρων ασφαλείας. Το ψήφισμα έκανε επίσης λόγο για εμπάργκο όπλων και για όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής τα μέλη της G7 αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πωλήσεις γεν όταν ανοίξουν οι αγορές τους, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας, Yoshihiko Noda. Σε κοινή ανακοίνωσή της η G7 μετά από conference call των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της, διαμήνυσε ότι θα παράσχει οποιαδήποτε συνεργασία χρειαστεί η Ιαπωνία.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 83,93 μονάδες (0,71%) στις 11.858,52 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 7,62 μονάδων (0,29%) φτάνοντας τις 2.643,67 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 5,49 μονάδων (0,43%) κλείνοντας στις 1.279,21 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ωστόσο η εικόνα ήταν αρνητική καθώς οι δείκτες κατέγραψαν πτώση για τρίτη εβδομάδα στις τελευταίες τέσσερις. Συγκεκριμένα, ο Dow είχε απώλειες 1,53%, ο Nasdaq 2,65% ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 1,92%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 26 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 4 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η JP Morgan Chase καθώς έκλεισε στα 45,74 δολ. με άνοδο 1,18 δολ. ή σε ποσοστό 2,65%. Ακολούθησαν η Caterpillar με κέρδη 1,88% στα 105,06 δολ. και η American Express στα 44,17 δολ. με άνοδο 1,73%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η Travelers (-1,06%), η μετοχή των McDonalds (-0,56%) και η Exxon Mobil (-0,38%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,01 δολ. ή σε ποσοστό 0,52% και έκλεισε στα 1,92 δολ.

Από το χώρο των επιχειρήσεων, σε αύξηση των μερισμάτων τριμήνου προχώρησαν οι JPMorgan, Wells Fargo, US Bancorp, BB&T και State Street μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των stress tests. Επιπλέον, οι παραπάνω τράπεζες με εξαίρεση την BB&T, ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν και σε επαναγορές μετοχών.

Η μετοχή της Wells Fargo σημείωσε άνοδο 1,5% στα 31,83 δολ., της US Bancorp 1,14% στα 26,65 δολ., της BB&T 0,52% στα 27,01 δολ. και της State Street 2,24% στα 44,37 δολ.

Το “πράσινο φως” της Fed για την πραγματοποίηση του σχεδίου της για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της μέσω επαναγοράς μετοχών έλαβε η American Express. Συγκεκριμένα, η τράπεζα έχει στόχο τη σταδιακή και κατά μέσο όρο, επιστροφή του 50% του κεφαλαίου στους μετόχους. Σημειώνεται πως η American Express, της οποίας το τριμηνιαίο μέρισμα ανέρχεται σε 18 σεντς, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της δεν μείωσε το μέρισμά της κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στην ανακοίνωσή της η American Express αναφέρει πως δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις αγορές ιδίων μετοχών πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

Στην επαναγορά των προνομιούχων μετοχών αξίας 5 δισ. δολ. που έχει στην κατοχή της η Berkshire Hathaway του Warren Buffett από το 2008 θα προχωρήσει η Goldman Sachs. Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα ανέφερε πως η κίνηση αυτή θα μειώσει τα κέρδη του πρώτου τριμήνου κατά 2,8 δολ. ανά μετοχή ενώ θα προκύψει και έκτακτο κόστος 1,64 δισ. δολ. Επίσης τα ανά μετοχή κέρδη του ίδιου τριμήνου θα επιβαρυνθούν κατά 4 σεντς λόγω της επιτάχυνσης της πληρωμής μερισμάτων ύψους 24 εκατ. δολ. Η μετοχή της Goldman σημείωσε άνοδο 2,7% στα 159,96 δολ.

Σε πωλήσεις κοινών μετοχών θα προχωρήσουν οι SunTrust Banks και KeyCorp για την αποπληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν στο πλαίσιο Troubled Asset Relief Program. Συγκεκριμένα, η SunTrust Banks θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά κοινών μετοχών αξίας 1 δισ. δολ. ενώ η KeyCorp θα προσφέρει μετοχές αξίας 625 εκατ. δολ. για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών που εξέδωσαν υπέρ του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Η KeyCorp ανακοίνωσε παράλληλα πως ενδέχεται να αυξήσει το μέρισμα το δεύτερο τρίμηνο στα 3 σεντς από 1 σεντ. Η μετοχή της SunTrust σημείωσε άνοδο 4,74% στα 29,59 δολ. και της KeyCorp 0,79% στα 8,92 δολ.

Η Nike ανακοίνωσε για το γ’ τρίμηνο χρήσης μικρότερα των εκτιμήσεων κέρδη. Αναλυτικότερα, η Nike εμφάνισε καθαρά κέρδη 523 εκατ. δολαρίων, ή 1,08 δολαρίων ανά μετοχή από κέρδη 497 εκατ. δολαρίων ή 1,01 δολαρίων ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι πωλήσεις της γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών σημείωσαν άνοδο 7% στα 5 δισ. δολάρια. Το μικτό περιθώριο υποχώρησε κατά 110 μονάδες βάσης στο 45,8% λόγω της ενίσχυσης του κόστους παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων. Η Nike ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες παραγγελίες αθλητικών ειδών που φέρουν το brand Nike την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2011 ανέρχονται στα 7,9 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2010. Η μετοχή της Nike υποχώρησε 9,16% στα 77,59 δολ.

Η Quest Diagnostics ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της Celera έναντι 8 δολ. ανά μετοχή. Η προσφορά εμπεριέχει premium 20% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 6,27 δολ. ανά μετοχή. Η Quest Diagnostics ανακοίνωσε ότι η συμφωνία αποτιμάται στα 344 εκατ. δολ. Η Quest Diagnostics υποχώρησε 0,85% στα 53,74 δολ.

Η Walt Disney ανέστειλε προσωρινά την λειτουργία των καταστημάτων της στο Τόκυο λόγω του σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι εργαζόμενοι επηρεάστηκαν από την απόφαση αυτή ωστόσο 28 από τα 47 καταστήματα της εταιρείας έκλεισαν για να αποτιμηθούν οι ζημιές. Η μετοχή της Disney ενισχύθηκε 1,15% κλείνοντας στα 41,23 δολ.

Προβλήματα εφοδιασμού στο iPad 2 ενδεχομένως να αντιμετωπίσει η Apple λόγω του καταστρεπτικού σεισμού στην Ιαπωνία, όπως εκτιμά η εταιρεία ερευνών iSuppli. Η iSuppli σημειώνει σε σχετικό σημείωμα ότι το iPad 2 χρησιμοποιεί τουλάχιστον πέντε εξαρτήματα από Ιάπωνες προμηθευτές – δύο τύπους τσιπ μνήμης, την ηλεκτρονική πυξίδα, την βασική μπαταρία της συσκευής και το γυαλί επικάλυψης για την οθόνη αφής. Η Apple σημείωσε πτώση 1,19% στα 330,67 δολ.

Μήνυση κατά της IBM κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Η SEC κατηγορεί την IBM για παραβίαση του Foreign Corrupt Practices Act παρέχοντας πληρωμές, δώρα και ταξίδια σε αξιωματούχους της Νοτίου Κορέας και της Κίνας από το 1998 έως το 2009. Η IBM δηλώσει πρόθυμη να πληρώσει πρόστιμο 5,3 εκατ. δολ. για παράνομα κέρδη (disgorgement), 2,7 εκατ. δολ. ως τόκους πριν την έκδοση της απόφασης (prejudgment interest) και 2 εκατ. δολ. για αστικές ποινές. Η μετοχή της IBM σημείωσε άνοδο 1,11% στα 155,89 δολ.

Τέλος ο Cisco Systems ανακοίνωσε την πρώτη διανομή μερίσματος στην ιστορία της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα διανείμει τριμηνιαίο μέρισμα 6 σεντς στις 20 Απριλίου στους εγγεγραμμένους έως στις 31 Μαρτίου. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 0,82% στα 17,14 δολ.