Τάσος Γκιάτης – Ενας συνδικαλιστής της νέας εποχής

Ο Τάσος Γκιάτης πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζόμενων της Alpha Bank, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως πρέπει να λειτουργεί ένα σωματείο και να συμβαδίζει με την εποχή του.

Πέρα από τις σημαντικές κατακτήσεις που πέτυχε για τους συναδέλφους του τα προηγούμενα χρόνια , ο Γκιάτης εξασφάλισε μια ακόμη πρωτιά .

Ο Σύλλογος των εργαζόμενων της Alpha Bank είναι το πρώτο πρωτοβάθμιο σωματείο στην Ελλάδα ( ίσως και στην Ευρώπη ) που πραγματοποίησε την τελευταία γενική του συνέλευση με τηλεδιάσκεψη .

Μάλιστα στη συνέλευση συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 από τους υπαλλήλους της Alpha Bank που δείχνει την μεγάλη απήχηση που έχει ο πρόεδρος του σωματείου της Alpha Bank αλλά και την επιβράβευση σε νέες ιδέες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τάσσος Γκιάτης μιλώντας στην συνέλευση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνθήκες που ζει ο πλανήτης και ζήτησε από τους εργαζομένους να παραμείνουν ενωμένοι γύρω από τον Σύλλογο προκειμένου να μπορέσουν να υπερβούν τις δυσκολίες που θα προκύψουν.

Τέλος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης, ζήτησε τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού κινήματος με την υιοθέτηση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, ενώ συμφωνεί με την εξ αποστάσεων εργασία με όρους και προϋποθέσεις.

Πρόκειται για ένα από τα σπάνια παραδείγματα συνδικαλιστή που πάλεψε εκτός πεπατημένης και που επιλέγοντας να δουλέψει κι όχι να γκρινιάζει – όπως η συνδικαλιστική ευκολία επιτάσσει – έθεσε τις βάσεις για κάτι καινούργιο.

Ποτέ στην θητεία του δεν ακολούθησε την πεπατημένη που λέει ότι ο συνδικαλιστής οφείλει να είναι σε συνεχή αντιπαράθεση με την εργοδοσία. Η συνεργασία με την διοίκηση ήταν και είναι συνεχής και καλόπιστη και αυτό έχει αποβεί προς όφελος των εργαζομένων. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως η σχέσεις Συλλόγου – Διοίκησης της Τράπεζας ήταν σε όλη αυτή την περίοδο ανέφελη.

Υπήρξαν και περίοδοι σκληρής αντιπαράθεσης και κόντρας, που όμως μέσα την καλή πίστη και διάθεση για λύση αυτή βρέθηκε.

Ο ίδιος θεωρεί η διοίκηση της Τράπεζας ασκεί το έργο της και όπου ο Σύλλογος να βοηθήσει το πράττει με ρόλους όμως διακριτούς.

Τη στιγμή που ο συνδικαλισμός περνά κρίση και οι συνδικαλιστές δεν διαθέτουν και την καλύτερη φήμη ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζόμενων της Alpha Bank, έρχεται να δώσει το καλό παράδειγμα και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι.