ΣΥΡΙΖΑ: Να δημοσιοποιηθούν τα ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ όλης της χώρας

Να δημοσιοποιήσει τα ποσοστά θνητότητας σε όλες τις ΜΕΘ της χώρας καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών του προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Η επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κατατίθεται με αφορμή το γεγονός ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου η θνητότητα πλησίασε το 100%, ωστόσο επισημαίνεται ότι και σε άλλα νοσοκομεία όπως της Κέρκυρας, του Πύργου κλπ υπάρχει αντίστοιχη εικόνα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αναφορικά με το πως χειρίστηκε το ζήτημα των ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας λόγο για «τεχνάσματα» και «εμβαλωματικές δήθεν λύσεις».

Αναλυτικά η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Υπουργό Υγείας με θέμα: «Η κυβέρνηση οφείλει να δημοσιοποιήσει τα ποσοστά θνητότητας σε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας» έχει ως εξής:

Ακρογωνιαίος λίθος

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη δομή ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Την 4ετία 2015-2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά το ότι παρέλαβε ένα καταρρέον από τις μνημονιακές συστημικές πολιτικές Εθνικό Σύστημα Υγείας και παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις κατόρθωσε και παρέδωσε 560 περίπου κλίνες ΜΕΘ από 430 που παρέλαβε.

»Από το Μάιο του 2019 ήταν έτοιμη η κατανομή των 1350 Θέσεων Προσωπικού ανά ΥΠΕ και Νοσοκομείο. Ο κ. Πρωθυπουργός στις 16/7/2019 δήλωνε στο Υπουργείο Υγείας «.

»Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, οι οποίες σχετίζονται με τις προκηρύξεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, και να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση πρόσληψη επιπλέον 2.000 νοσηλευτών..».

»Μέσα σε αυτές υπήρχαν και  θέσεις ιατρών ΜΕΘ. Δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι  Θέσεις που ήδη ήταν σε εξέλιξη.

Καμία μόνιμη πρόσληψη

»Μάλιστα, δήλωνε ότι οι προσλήψεις έχουν σαν στόχο «Να ελαχιστοποιηθεί η αναμονή για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας τους, μέσω της πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού και της επέκτασης της σύμβασης με ιδιωτικές κλινικές για επιπλέον κλίνες».

»Από τότε πέρασαν πολλοί μήνες και δεν έγινε καμιά μόνιμη πρόσληψη. Ούτε οι έτοιμες από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάποια καινούργια από τη Ν.Δ.

»Η εισβολή της πανδημίας κατέστησε πιο σημαντικό τον ρόλο των ΜΕΘ. Στις 08/05/2020, με απόφαση του Υπουργού Υγείας συγκροτήθηκε πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή για το σχεδιασμό νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ με Πρόεδρο την κ. Κοτανίδου.

Βάφτισε ΜΕΘ τις κοινές κλίνες χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό

»Έργο της Επιτροπής ήταν η εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με την αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ. στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Ωστόσο, έκτοτε, ουδέν έχουμε μάθει. Την 1-2-2021  υποβάλαμε σχετική ερώτηση και ΑΚΕ στη Βουλή, αλλά ουδέποτε πήραμε απάντηση για το έργο της επιτροπής αυτής.

»Αντί των απαιτούμενων η κυβέρνηση του «επιτελικού» κράτους προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον μόνο τρόπο που ξέρει. Δηλαδή με επικοινωνιακά τεχνάσματα και με εμβαλωματικές, δήθεν, λύσεις.

»Έτσι, εκτός από κάποιες λίγες νέες κλίνες ΜΕΘ  που αναπτύχθηκαν με χορηγίες, βάφτισε κλίνες ΜΕΘ τις κοινές κλίνες που δεν ανταποκρίνονται κατ’ ελάχιστο στην αποστολή τους και επέβαλε 10κάδες μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανά την Ελλάδα που, το χειρότερο, δεν είχαν καμιά στοιχειώδη εμπειρία και γνώση των αυξημένων απαιτήσεων που χρειάζονται για αυτό το ρόλο.

»Το αποτέλεσμα ήταν αφενός μεν να νοσηλεύονται την περίοδο των πολλών κρουσμάτων 10κάδες ασθενείς στους διαδρόμους διασωληνωμένοι, αφετέρου δε να έχουν υγειονομική υποστήριξη από προσωπικό που δεν διέθετε την απαιτούμενη εμπειρία (εντός ΜΕΘ και εντός δήθεν ΜΕΘ) και τελικά πολλοί από αυτούς δυστυχώς να καταλήγουν.

»Πρόσφατα ζητήθηκε επί πίνακι η κεφαλή του Διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου γιατί αποκαλύφθηκε ότι η θνητότητα των ασθενών στη ΜΕΘ του εν λόγω νοσοκομείου πλησίασε το 100%. Φαίνεται όμως ότι και σε άλλα νοσοκομεία, όπως της Κέρκυρας, του Πύργου κλπ, η θνητότητα πλησιάζει το 100% προφανώς για τους λόγους που προαναφέρονται.

»Κατόπιν αυτών, επειδή τα στοιχεία της νοσηλείας Covid αλλά και των ΜΕΘ-COVID και οι θάνατοι δηλώνονται κάθε μέρα από υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των νοσοκομείων της χώρας και την εικόνα για την κατάσταση έχει και το υπουργείο Υγείας και η αρμόδια ΥΠΕ

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)      Ποιο είναι το ποσοστό θνητότητας σε κάθε ΜΕΘ-COVID της χώρας

2)      Γιατί ενώ τα αυξημένα ποσοστά θνητότητας ήταν έγκαιρα γνωστά στους αρμοδίους (Υπουργείο, ΥΠΕ, Επιτροπή Κοτανίδου) δεν ανέλαβαν καμιά πρωτοβουλία αντιμετώπισης του προβλήματος

3)      Ήταν σε γνώση του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη τα δεδομένα αυτά όταν δήλωνε στις 24/11/20 ότι «..αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών..» και τέλος

4)      Αγνοούσε η κυρία Κοτανίδου, σε αντίθεση με τον Κ. Γεραπετρίτη, τη μακάβρια στατιστική όταν ανακοίνωνε επισήμως στις 10/11/20 «.πολύ χαμηλό ποσοστό θνητότητας στις ελληνικές ΜΕΘ, καλύτερο και από αυτά αναπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών.»;

5)      Υπάρχουν πρακτικά και προτάσεις της Επιτροπής Κοτανίδου και ποια είναι αυτά.