Στον όμιλο της Πειραιώς η Αγροτική

Oριστική συμφωνία για τη μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στον όμιλο της Πειραιώς. Σήμερα η ανακοίνωση της απορρόφησης της ΑΤΕ Βank

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες

– Για την ΑΤΕ: Αποφασίστηκε η τράπεζα να διαχωριστεί σε ενεργητικό και παθητικό (και όχι σε good bank – bad bank όπως έγινε με την Proton Bank, που είναι τελείως διαφορετικό), όπως ακριβώς έγινε με την Aspis Bank. Η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – Τράπεζας της Ελλάδος και Πειραιώς προβλέπει η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού (περίπου 6.000 άτομα) να παραμείνει στη θέση του. Η οριστική συμφωνία εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24ώρων. Με βάση τη διαδικασία, από την στιγμή που θα διαχωριστούν ορισμένα στοιχεία ενεργητικού (εκτιμώνται μεταξύ 4 και 5 δισ. ευρώ), τότε διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις, ενώ το κενό που θα υπάρξει μεταξύ ενεργητικού και παθητικού θα καλυφθεί με επιπλέον ρευστότητα κατά 3,5 δισ. ευρώ, πιθανότατα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι μετοχές της νέας ΑΤΕ θα διαγράφουν από το ελληνικό χρηματιστήριο. Δεν θα υπάρξει τίμημα σε μετρητά, καθώς δεν μπορούν να διατεθούν τα μετρητά του ΤΧΣ για εξαγορές, αλλά η συμφωνία θα επιτευχθεί με ανταλλαγή μετοχών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία (3601/2007 άρθρο 63Δ), στο ενεργητικό θα περάσουν και κάποια καλά δάνεια, τα οποία δεν θεωρούνται επισφαλή.

Στο παθητικό θα ενταχθούν όλες οι συμμετοχές και θυγατρικές της ΑΤΕ που είναι σχεδόν χρεοκοπημένες ή ζημιογόνες, τα δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα ύψους 190-200 εκατ. ευρώ και ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια, όπως επίσης και όλα τα εναπομείναντα δάνεια προς το δημόσιο τομέα.

Η Πειραιώς, με την εξαγορά της τράπεζας, επιτυγχάνει να βελτιώσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε ενοποιημένη βάση. Επίσης, σημαντική θα είναι η ρευστότητα που θα λάβει η Πειραιώς -κοντά στα 3,5 δισ ευρώ.