Στην Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Glück το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2020 απονεμήθηκε στην Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Glück «για την αδιαμφισβήτητη ποιητική της φωνή που με λιτή ομορφιά καθιστά την ατομική ύπαρξη καθολική».

H Louise Glück γεννήθηκε το 1943 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ. Σήμερα ζει στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Είναι πολυβραβευμένη, καθώς το 1992 της απονεμήθηκε το Βραβείο Πούλιτζερ για τη συλλογή της «The Wild Iris», το 1999 το τιμητικό Βραβείο Μπόλινγκεν του Πανεπιστημίου του Γέιλ για τη συλλογή της «Vita Nova», το 2003 χρίστηκε 12η «Poet Laureate» των ΗΠΑ, ενώ στις 19 Νοεμβρίου 2014 της απονεμήθηκε το αμερικανικό Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Ποίησης για τη συλλογή της «Faithful and Virtuous Night».

Γράφει για την απογοήτευση, τη ματαίωση, την απώλεια, την απομόνωση, με τρόπο τόσο αποτελεσματικό, ώστε να την ονομάζουν «ζοφερή» ή «σκοτεινή» ποιήτρια. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που χρησιμοποιεί τη γλώσσα, καθώς φαίνεται να προσεγγίζει τον προφορικό λόγο, όμως ο ρυθμός της και οι ιδιωματικές αόριστες εκφράσεις της δίνουν στην ποίησή της ένα διαφορετικό βάρος.