Σταϊκούρας: Τα σχέδια για “κόκκινα δάνεια”, μειώσεις φόρων, ηλεκτρονικές συναλλαγές

Σε αναζήτηση των δανειοληπτών οι οποίοι δυνητικά μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η κυβέρνηση.

Καλεσμένος στην εκπομπή MEGA Mag βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για τις νέες μειώσεις φόρων, την εισφορά αλληλεγγύης, τα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Για τη νέα δέσμη μέτρων για την προστασία της πρώτης κατοικίας που προωθεί η κυβέρνηση ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «είναι μεγάλο το θέμα του ιδιωτικού χρέους. Και πρέπει να έχουμε κοινωνική διάσταση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε. Ωστόσο πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Πλειστηριασμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται.

Πριν την κρίση, το 2008, έγιναν 52.000. Για το 2019 είχαν προγραμματιστεί 22.879 και έγιναν 5.622. Όσοι δεν έγιναν είναι γιατί οι πολίτες βρήκαν λεφτά και μπήκαν στη ρύθμιση».

Ο υπουργός τόνισε πως ζητούμενο είναι «πώς θα προστατέψει τους αδύναμους και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές» και γνωστοποίησε τους τέσσερις άξονες της κυβέρνησης στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι τέσσερις αποφάσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον υπουργό οι τέσσερις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι :

– Τα οκτώ σχήματα που μπορεί τώρα να ρυθμίσει ένας φορολογούμενος τις οφειλές του, θα γίνουν ένα.

– Θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

– Θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους τέσσερις πολίτες, είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.

– Θα υπάρξει κοινωνική προστασία για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Η αξιολόγηση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού, ολοκληρώνονται η πέμπτη και η έκτη αξιολόγηση, οι οποίες θα έχουν θετικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία τόσο άμεσες όσο και έμμεσες.

Στα θέματα που έχουν θέσει στους θεσμούς και τους εταίρους περιλαμβάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα με απώτατο στόχο την κατάθεση του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο του ’20 έτσι ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για το ’21 και το ’22.

Ακόμα δήλωσε πως μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρχουν αποφάσεις σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και αποφάσεις που θα αφορούν τη δυνατότητα μείωσης φόρων και συγκεκριμένα της εισφοράς αλληλεγγύης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις μειώσεις φόρων ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως δεν έχει εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2020, ωστόσο δήλωσε πως «όταν δημιουργηθεί ο χώρος με ασφάλεια μέσα στο 2020, θα είναι σε θέση να κάνουν καλή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το πόση θα είναι εξαρτάται από το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργείται μέσα στο τρέχον έτος».

Σχετικά με την κατανομή, υποστήριξε πως «οι μειώσεις φόρων δεν πρέπει να έχουν ταξικό πρόσημο, πρέπει να αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, αλλά με ιδιαίτερη κατεύθυνση στα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα».