>Στάση αναμονής στο Χ.Α.

>
Σε υποτονικούς ρυθμούς εξελίσσεται η συνεδρίαση της Παρασκευής στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη ωστόσο να διατηρεί θετικό πρόσημο από την έναρξη των συναλλαγών.

Ανοδικά κινείται και ο δείκτης των τραπεζών, όπου τα υψηλότερα κέρδη καταγράφουν οι Τρ. Κύπρου και Marfin Popular Bank, ενώ στον FTSE20 ξεχωρίζει η Βιοχάλκο ενισχυμένη νωρίτερα έως και 4,11% και η Jumbo με άνοδο περί του 2,5%.

«Το θετικό πρόσημο θα μπορούσε να διατηρηθεί λόγω της ανοδικής κίνησης των ξένων αγορών, η οποία φαίνεται να υποστηρίζεται από την υποχώρηση στις τιμές πετρελαίου και από τα αισιόδοξα αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία» σχολιάζει στο πρωινό της δελτίο η Marfin Analysis, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται πάντως αδύναμη»

«Οι ενδείξεις για πιθανή αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ πάνω από το τρέχον 1% δίνουν ώθηση στο ευρώ και ευνοούν τοποθετήσεις σε assets αποτιμημένα σε ευρώ, μεταξύ των οποίων και οι μετοχές του Χ.Α» αναφέρει από την πλευρά της η Kyprou Securities. Η χρηματιστηριακή αναμένει χαμηλούς συναλλακτικούς τζίρους κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, με «φόντο» τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 του μήνα «εκτός αν έκτακτα γεγονότα ενισχύσουν τη μεταβλητότητα».

Εικόνα «ελαφρώς ανοδικών-σταθεροποιητικών τάσεων» αναμένει για τη σημερινή συνεδρίαση η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, «καθώς η αδυναμία που διαπιστώνεται στον τραπεζικό κλάδο αποτελεί ίσως το κυριότερο εμπόδιο συστηματικότερης διατήρησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος».

«Οι συνεδριάσεις της Τρίτης και της Πέμπτης είναι ενδεικτικές των νευρικών διακυμάνσεων που παρατηρούνται στον τραπεζικό κλάδο» σημειώνει μεταξύ άλλων η χρηματιστηριακή, και προσθέτει ότι «αν και αυτή η παρατήρηση μπορεί να θεωρηθεί κάπως πρόωρη, σταδιακά διαμορφώνεται ένα σκηνικό συσσώρευσης σε επίπεδο αγοράς το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο αισιόδοξο από το σενάριο διάσπασης των 1.545 μονάδων».

«Θα αλλάζαμε την οπτική μας μόνο σε ένα κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.620 μονάδες όπου ενδεχομένως θα υπήρχαν σοβαρότερες προϋποθέσεις για την επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε νέα υψηλά δίνοντας ένα καινούργιο εύρος κίνησης που θα αφύπνιζε περισσότερες μετοχές» προσθέτει η Πήγασος.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,45% στις 1.587,85 μονάδες, έχοντας βρεθεί νωρίτερα έως το +0,90%. Μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 4,8 εκατ. τεμάχια αξίας 17,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 45 μετοχές διαπραγματεύονται με κέρδη, 24 υποχωρούν και 25 διατηρούνται αμετάβλητες