Σαρλ Μισέλ: Το Λονδίνο πρέπει να λάβει μια απόφαση για το Brexit

Η Βρετανία έχει να λάβει κυρίαρχες επιλογές για το Brexit και αυτές θα καθορίσουν τη μελλοντική της πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι τώρα εναπόκειται στο Λονδίνο να άρει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει να λάβει μια σημαντική απόφαση για το δικό του μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Δεν έχει να κάνει με την επιλογή τακτικών διαπραγμάτευσης. Έχει να κάνει με την επιλογή του μοντέλου της κοινωνίας τους για το μέλλον. Θέλουν οι Βρετανοί φίλοι μας να ρυθμίσουν την κρατική βοήθεια και να τηρήσουν υψηλά πρότυπα στην υγεία; Εάν ναι, γιατί να μην δεσμευθούν σε αυτά».
«Ο χρόνος είναι πολύ λίγος και είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε αδιάκοπα, επί όλων των θεμάτων, επί νομικών κειμένων. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να λάβει κάποιες αποφάσεις και είναι η δική τους ελεύθερη και κυρίαρχη επιλογή. Η κυρίαρχη απάντηση θα καθορίσει το επίπεδο της πρόσβασης στην εσωτερική μας αγορά».

Brexit: Η ΕΕ λέει ότι η Βρετανία πρέπει να σεβαστεί το σύμφωνο αποχώρησης, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι

Η Βρετανία πρέπει να εφαρμόσει τη Συμφωνία Αποχώρησης για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξάρτητα από την έκβαση των εν εξελίξει εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς.
«Με ή χωρίς συμφωνία, το Σύμφωνο Αποχώρησης πρέπει να γίνει σεβαστό», δήλωσε ο Σέφτσοβιτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι η ΕΕ συνεχίζει να είναι δεσμευμένη στην επίτευξη μιας συμφωνίας για το εμπόριο και για άλλους τομείς της μελλοντικής σχέσης Βρυξελλών-Λονδίνου, αλλά ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν να «απέχουν μεταξύ τους» στα θέματα της αλιείας και των κανόνων ισότιμου ανταγωνισμού.
«Οι στόχοι μας συνεχίζουν να είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα αποδοτική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για μια τέτοια συμφωνία, αλλά όχι με κάθε τίμημα», δήλωσε.