>Πρόταση μομφής για την αγορά ομολόγων

>
Πρόταση μομφής ενέκρινε η γερμανική βουλή την Πέμπτη, ζητώντας από την γερμανική κυβέρνηση να εμποδίσει την αγορά κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (προσωρινός μηχανισμός στήριξης – EFSF).

«Είμαι κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, καθώς αυτό θα σημάνει ότι οι υγιείς χώρες θα επωμιστούν κι άλλο χρέος από τις αδύναμες», δήλωσε λίγο πριν την ψηφοφορία ο Τόμας Σίλμπερχορν, του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συασπισμό.
«Θα πρέπει να τεθούν όρια στη στήριξη που θα μπορούμε να παράσχουμε», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην καγκελάριο Άγκέλα Μέρκελ.

Όπως εκτιμούν, πάντως, πολιτικοί αναλυτές, η απόφαση αυτή δεν είναι δεσμευστική για τη Γερμανίδα καγκελάριο, ωστόσο επισημαίνουν ότι η βουλή θα πρέπει να εγκρίνει κάθε αύξηση στις εγγυήσεις που δίνει το Βερολίνο για τον EFSF.

Έτσι, κάθε ψηφοφορία θα μετατρέπεται σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μέρκελ έδωσε τη συγκατέθεσή της στην αγορά κρατικών ομολόγων από το EFSF, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, στις 11 Μαρτίου.

Η απευθείας αγορά ομολόγων αντί της προσφοράς δανείων στήριξης θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα να επανακτήσουν τη πρόσβαση στις αγορές και να αποφύγουν το «στίγμα» της εξάρτησης από τον μηχανισμό στήριξης, όπως ανέφεραν αναλυτές μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης.