>Πού βλέπουν 400 αναλυτές τις διεθνείς αγορές

>
Οι διεθνείς αγορές είναι έτοιμες να δώσουν γενναία κέρδη από τώρα και μέχρι το τέλος του 2011, ξεπερνώντας τα εμπόδια που ονομάζονται «κρίση χρέους στην ευρωζώνη», «ισχυρή μεταβλητότητα», «υψηλές τιμές πετρελαίου», «αναταραχές στη Μέση Ανατολή» και «πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία».

ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ 400 «ΕΙΔΙΚΟΙ»

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters, στο περιβάλλον 400 διεθνών αναλυτών και οικονομολόγων, παρά την ανάμικτη πορεία των διεθνών αγορών, το τελευταίο διάστημα λόγω των απρόβλεπτων γεγονότων, των επονομαζόμενων «Black Swans», και οι 18 διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες αναμένεται να τελειώσουν το 2011 σε θετικά επίπεδα και σημαντικά υψηλότερα από τα σημερινά.

Oπως εκτιμούν λοιπόν εκατοντάδες ειδικοί των αγορών, αρκετά χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, αναμένεται μάλιστα να κλείσουν το τρέχον έτος με διψήφιες θετικές αποδόσεις, αφού βλέπουν ελάχιστες πιθανότητες πως οι σημερινές υψηλές τιμές του πετρελαίου και οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή θα καταφέρουν τελικά να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Οπως σχολίασε πρόσφατα και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup κ. Ουίλεμ Μπούιτερ, οι αγορές έχουν υπερβάλει στα γεωπολιτικά γεγονότα, όπως υπογραμμίζει. Οπως επισημαίνει, οι αγορές έχουν προχωρήσει από μία κατάσταση ευφορίας σε μία κατάσταση φόβου και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κι έτσι οι πρόσφατες απώλειες ήταν απλώς το αποτέλεσμα μίας αντίδρασης-φόβου και τίποτα παραπάνω. Σύμφωνα με τον κ. Μπούιτερ, σύντομα τα πράγματα θα επιστρέψουν στα προ-πανικού επίπεδα, με την τάση των διεθνών μετοχών να παραμένει ανοδική για το 2011.

ΔΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Η δημοσκόπηση του Reuters, η οποία διεξήχθη κοντά στο τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου, δείχνει πως οι στρατηγικοί αναλυτές και οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι παγκόσμιοι χρηματιστηριακοί δείκτες στο σύνολό τους, θα ανακάμψουν δυναμικά από την πρόσφατη ισχυρή βουτιά που πραγματοποίησαν λόγω της πυρηνικής κρίσης της Ιαπωνίας.

Οπως σχολιάζει και ο κ. Ανγκους Κάμπελ, αναλυτής της London Capital Group, οι διεθνείς αγορές μπορεί μέχρι το καλοκαίρι να βιώσουν και άλλα σοκ και να ακολουθήσουν και άλλα sell off στις μετοχές, όμως στο δεύτερο μισό του έτους αναμένεται να σημειώσουν δυναμική επίδοση και να τελειώσουν με γενναία κέρδη το 2011.

Οπως προσθέτει, τα χρηματιστήρια του δυτικού κόσμου έχουν υποφέρει το περισσότερο από τα διάφορα σοκ του νέου έτους κι έτσι οι προσδοκίες για ανάκαμψή τους αργότερα μέσα στο έτος, είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι για τις υπόλοιπες αγορές. Με λίγα λόγια, σε αυτές τις αγορές κρύβονται και οι μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες.

ΡΑΛΙ 60% ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2014

Απόλυτα bullish δηλώνει ο επικεφαλής επενδύσεων της Legg Mason Capital Management κ. Μπιλ Μίλερ, για τις διεθνείς μετοχές, υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο δείκτης-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, ο S&P 500 είναι σημαντικά υποτιμημένος σήμερα κατά 20%.

Οπως σημειώνει, όταν η αγορά άγγιξε στις 9 Μαρτίου του 2009 τον πάτο της, οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των εταιρειών ήταν πολύ χαμηλές. Από τότε η κερδοφορία έχει αυξηθεί κατά 90%, όσο περίπου και ο S&P 500, ωστόσο, με την ανάκαμψη των κερδών να βρίσκεται μόλις στην αρχή της, τα περαιτέρω σημαντικά κέρδη για τις μετοχές είναι βέβαια.

Σύμφωνα με την Birinyi Associates και τον επικεφαλής επενδύσεων και κορυφαίο αναλυτή κ. Λάζλο Μπιρινί, η χρηματιστηριακή αγορά είναι μόνο στα μισά του bull run, το οποίο θα οδηγήσει τον δείκτη-βαρόμετρο των διεθνών αγορών S&P 500, κατά 60% υψηλότερα μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Οπως υποστηρίζει, λοιπόν ο κ. Μπιρινί, η bull market που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009, θα συνεχίσει το ράλι της ανόδου, καθώς η πρόσφατη διακοπή λόγω των αναταραχών στη Λιβύη αλλά και την κρίση στην Ιαπωνία, είναι κάτι ανάλογο με το διάλειμμα που έκανε το bull run το περασμένο καλοκαίρι.

Οπως τονίζει, η τελευταία bull market κράτησε πέντε χρόνια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Birinyi Associates, η τρέχουσα θα έχει συνολική διάρκεια τέσσερα με πέντε χρόνια επίσης. Οπως προσθέτει, κοιτάζοντας και την ιστορία, όλα δείχνουν πως το ράλι έχει ακόμη μέλλον δύο ή τριών ετών από σήμερα.

Τα καλά νέα είναι πως οι αγορές σήμερα δεν είναι υπερ-επενδεδυμένες. Πολλοί επενδυτές βρίσκονται εκτός της αγοράς, αφού οι ανησυχίες για όλα αυτά τα απρόβλεπτα γεγονότα που χτύπησαν τις μετοχές το τελευταίο διάστημα, είναι μεγάλες. Υπάρχει πολλή ρευστότητα που παραμένει στο περιθώρια και αυτό θα είναι ακριβώς το όπλο και το καύσιμο για τη συνέχιση του ράλι, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπιρινί.

ΤΑ «ΚΑΛΑ» ΣΤΟ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του Reuters εμφανίζονται αρκετά bullish για τις διεθνείς μετοχές, αν και αρκετοί εκτιμούν πως ο δρόμος μέχρι τα τέλη της χρονιάς και ειδικά στο α’ εξάμηνο, θα έχει και αρκετές λακκούβες. Συγκεκριμένα, πολλοί βασικοί δείκτες, όπως ο αμερικανικός Dow Jones, ο βρετανικός FTSE 100 και ο TSX του Καναδά, αναμένεται από τώρα και μέχρι τα μέσα του 2011 να σημειώσουν απώλειες, πριν βρεθούν πολύ υψηλότερα τελικά στο β’ εξάμηνο του έτους.

Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 αναμένεται από τους 400 αναλυτές και οικονομολόγους να τελειώσει το έτος με διψήφιες αποδόσεις. Η μέση πρόβλεψη τοποθετεί τον δείκτη στις 1.400 μονάδες στα τέλη της χρονιάς, δηλαδή με κέρδη της τάξης του 11,3% σε σχέση με το 2010.

Ωστόσο, πριν από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου, οι αμερικανικές μετοχές αναμένεται να βιώσουν κάποια διόρθωση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει τόσο η κρίση στην Ιαπωνία όσο και το ακριβό πετρέλαιο, στην παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο, μία σταθερή βελτίωση στην αμερικανική οικονομική ανάκαμψη θα σταθεί ικανή να εξαλείψει όλα αυτά τα εμπόδια και να πυροδοτήσει στην αγορά αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών, ένας παράγοντας ο οποίος έχει βοηθήσει σημαντικά στην ανάκαμψη του δείκτη S&P 500 κατά 90% από τον πάτο του Μαρτίου του 2009.

Το 2011 θα αποτελέσει την τρίτη συνεχόμενη χρονιά κερδών για τις αμερικανικές μετοχές, από το 2008, και από την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας και τη χρηματοπιστωτική κρίση, που έστειλαν την οικονομία των ΗΠΑ στη χειρότερη ύφεσή της από την δεκαετία του 1930.

«Μην πάτε κόντρα στο ρεύμα ανόδου της ευρωπαϊκής αγοράς»

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να σκαρφαλώσουν σταθερά υψηλότερα μέχρι το τέλος του 2011, καθώς τα καλά νέα από το μέτωπο της κερδοφορίας και η πιθανή λύση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αναπτερώνουν το ηθικό των επενδυτών.

Σε πολλούς αναλυτές, οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν φθηνές, ακόμη και μετά τη βουτιά της τάξης του 6% το 2010, όταν η ψυχολογία στην ευρωζώνη γονάτισε από τις διασώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας και η ΕΕ έδινε μάχη να περιορίσει την κρίση.

«Μην πάτε κόντρα στο ρεύμα της αγοράς που θέλει άνοδο των μετοχών», σημειώνει σε νέο report ο διευθυντής της Groupama Asset Management κ. Φιλίπε Χένρι-Μπίρλισον. Οπως επισημαίνει, οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να έχουν πολύ καλή πορεία στους επόμενους μήνες, καθώς η συγκεκριμένη asset class θα επωφεληθεί από τις δυναμικές εισροές κεφαλαίων, τους υγιείς ισολογισμούς των εισηγμένων και τα πολύ φθηνά επίπεδα αποτιμήσεων.

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική επενδυτική στρατηγική από τις μετοχές, σε αυτό το πολύ χαμηλό περιβάλλον επιτοκίων, όπως προσθέτει ο κ. Μπίρλισον. Με τόση θετική τάση δεν υπάρχει νόημα οι επενδυτές να πάνε αντίθετα στο ρεύμα. Οι εταιρείες έχουν ρευστότητα και δεν θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν για κεφαλαιακές δαπάνες, καθώς οι προοπτικές της κατανάλωσης παραμένουν γκρίζες. Αυτό το γεγονός, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων.

ΓΙΑ ΡΑΛΙ 13% Η ΕΥΡΩΠΗ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, o δείκτης Euro Stoxx 50 των ευρωπαϊκών blue chips, αναμένεται να αγγίξει τις 2.950 μονάδες μέχρι τα μέσα του 2011, 6% περίπου υψηλότερα από τα τέλη του 2010. Στο β’ εξάμηνο του έτους αναμένεται να κερδίσει σχεδόν 13%, κλείνοντας το 2011 στις 3.150 μονάδες.

Και για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, τα κέρδη αναμένονται σημαντικά, αφού οι εκτιμήσεις των αναλυτών τον τοποθετούν στις 305 μονάδες στα τέλη του 2011, περίπου 11% υψηλότερα από το 2010.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής της Baader Bank κ. Γκέρχαρντ Σουάρτζ, η ανάπτυξη της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών αναμένεται να είναι σε διψήφια επίπεδα εφέτος, στηρίζοντας έτσι σημαντικά τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Αυτό, σε συνδυασμό με τις πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών, αναμένεται να οδηγήσει την αγορά σημαντικά υψηλότερα μέσα στο επόμενο εννεάμηνο.

Η δημοσκόπηση έδειξε πως ο γερμανικός δείκτης DAX και ο γαλλικός CAC-40 αναμένεται να κλείσουν το 2011 περίπου 11% και 13% υψηλότερα από το 2010, αντίστοιχα. Ο βρετανικός FTSE 100 αναμένεται να κλείσει στις 6.250 μονάδες με ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 6%.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Οπως σχολιάζει ο αναλυτής της BNP Ρaribas κ. Φιλίπε Τζίσελς, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι στην αγορά. Η Ιαπωνία, η Μέση Ανατολή, η τιμή του πετρελαίου, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα. Ολοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτες για μία διόρθωση στις μετοχές.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος μακροοικονομικός κίνδυνος στις ευρωπαϊκές μετοχές μέχρι τώρα, είναι η κρίση χρέους της περιφέρειας της ευρωζώνης και μέχρι τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ έχουν απογοητεύσει τους επενδυτές. Ομως, όσο η Ισπανία «κρατιέται» μακριά από τα χειρότερα, η ψυχολογία δεν αναμένεται να βαρύνει σημαντικά έτσι ώστε να σφυροκοπηθεί η αγορά…

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, παρά τις κρίσεις αυτές όμως, τα οικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη είναι θετικά, με οδηγούς τις δύο ισχυρότερες οικονομίες της περιοχής – τη Γερμανία και τη Γαλλία – και αυτό αναμένεται να αποτελέσει και το μεγαλύτερο στήριγμα για τις ευρωπαϊκές μετοχές γενικότερα, μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Αναδυόμενες αγορές: Ράλι με οδηγό τη Ρωσία

Οπως και το 2010, έτσι κι εφέτος, οι αναδυόμενες αγορές αναμένεται να σημειώσουν υψηλότερες αποδόσεις από τις ώριμες αγορές. Ο δείκτης RTS της Ρωσίας, ο οποίος το 2010 σημείωσε εντυπωσιακότατες αποδόσεις της τάξης του 22,5%, φαίνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών ότι θα είναι και εφέτος ο μεγάλος νικητής με συνολικές αποδόσεις 21,5%, χάρη στις αυξημένες τιμές της ενέργειας.

Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του Reuters, που αφορά τις εκτιμήσεις των επενδυτών για την τιμή του πετρελαίου, οι θεσμικοί υποστηρίζουν ότι θα παραμένει πάνω των 100 δολ. το βαρέλι μέχρι και το 2013. Μάλιστα, οι 22 από τους συνολικά 31 αναλυτές διεθνών επενδυτικών τραπεζών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, αύξησαν τις εκτιμήσεις τους για την τιμή του μαύρου χρυσού για το σύνολο του 2011.

Μία τράπεζα, η Societe Generale είπε πως σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις το πετρέλαιο μπορεί να εκτιναχθεί στο επίπεδο των 150-200 δολ. το βαρέλι εάν οι αναταραχές στον αραβικό κόσμο δεν κοπάσουν.

Η BofA Merrill Lynch αύξησε την εκτίμησή της για το μπρεντ το 2011, στα 108 δολ. το βαρέλι από 88 δολάρια πριν, η Credit Suisse στα 105,80 δολ. το βαρέλι και κατά 25% υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της και τα 85 δολάρια, και η UBS τοποθετεί πλέον τον στόχο της για τον μαύρο χρυσό το 2011 κατά 22% υψηλότερα και στα 103,75 δολάρια το βαρέλι.

ΔΥΝΑΜΙΚΟ come-back

Οπως σχολιάζει ο επικεφαλής στρατηγικής της Otkritie κ. Τομ Μούντι, η ρωσική οικονομία κάνει δυναμικό come-back: Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα ισορροπήσουν τον προϋπολογισμό και υπάρχουν και ενδείξεις ότι υπάρχει ατζέντα μεταρρυθμίσεων.

Στις υπόλοιπες αγορές τώρα, αν και ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, δεν τα έχουν πάει καλά από τις αρχές του 2011 μέχρι τώρα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι προς τα τέλη του έτους και οι δύο θα εκτοξευθούν, τελειώνοντας το έτος με κέρδη της τάξης του 10,4% και 17,2% αντίστοιχα.

Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της Taurus Mutual Fund κ. Ρ.Κ. Γκούπτα, εάν η αισιοδοξία που υπάρχει σήμερα σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη των οικονομιών των αναπτυγμένων χωρών, συνεχίσει να ενισχύεται, τότε ίσως οι αναδυόμενες αγορές και να αγνοηθούν από τους επενδυτές. Ωστόσο, οι αναλυτές και οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters, εκτιμούν πως σε μέσο όρο τα κέρδη στα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών εφέτος θα αγγίξουν το 11%.

Κέρδος