>Ποντάρουν στο 2011 οι Γαλλικές τράπεζες στην Ελλάδα για βελτίωση των επιδόσεων τους…

>

Αλλαγή σελίδας από το 2011 και κυρίως το 2012 αναμένουν οι Γαλλικές τράπεζες η μεν Credit Agricole για την Emporiki όσο και η Societe Generale για την Geniki bank.
Συνολικά το ποσό των 5,5 δις ευρώ έχουν επενδύσει στην Ελλάδα οι δύο γαλλικές τράπεζες.
Η Credit Agricole έχει επενδύσει μαζί με τις αυξήσεις κεφαλαίου περίπου 4,8 δις ευρώ ενώ η Societe Generale περίπου 650 εκατ ευρώ….

Από τα πλέον παράδοξα και στις δύο τράπεζες είναι ότι εμφανίζουν τεράστιες ζημίες οι οποίες επιδρούν προφανώς στα κεφάλαια και υποχρεώνουν τις τράπεζες σε συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου.
Συνολικά οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει 7-8 αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να καλύψουν τις σωρευμένες ζημίες.
Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι οι τράπεζες διενεργούν και τις υψηλότερες προβλέψεις στο τραπεζικό σύστημα ωσάν μόνο η Emporiki και η Geniki να έχουν χρηματοδοτήσει την οικονομία και σχεδόν τα περισσότερα να είναι προβληματικά δάνεια σε αντίθεση με άλλες τράπεζες.
Οι Γάλλοι ακολούθησαν μια άκρως επιθετική πολιτική όσον αφορά τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως μετά τις σωρευμένες ζημίες και τις απανωτές αυξήσεις κεφαλαίου οι γάλλοι είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα και το κυριότερο να περάσουν στην αντεπίθεση.
Να τελειώνουμε με τις ζημίες και να δείξουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες είναι το μήνυμα που στέλνουν στελέχη και των δύο τραπεζών.
Στον Alain Strub έχει εναποθέσει η Credit Agricole τις ελπίδες της ώστε να ανακάμψει η Emporiki bank η θυγατρική της Γαλλικής τράπεζας στην Ελλάδα σε ποσοστό 91%. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές για τον επικεφαλής της Emporiki Α. Strub , η αγορά προσδοκά ότι το νέο επιχειρηματικό σχέδιο θα επιτρέψει να γυρίσει σελίδα η Emporiki ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει την εύνοια της εποπτικής αρχής.
Η Emporiki bank έχει αποκτήσει μια ευελιξία μεταξύ του συνόλου των ελληνικών τραπεζών. Δεν είναι εξαρτημένη από την δανειακή ρευστότητα της ΕΚΤ και διαθέτει ευελιξία ρευστότητας καθώς η μητρική Γαλλική τράπεζα χρηματοδοτεί την Emporiki.
Ουσιαστικά είναι μια από τις ελάχιστες τράπεζες που μπορεί να δανειοδοτήσει την οικονομία εφόσον παρθεί αυτή η απόφαση.
Και ενώ η Emporiki διαθέτει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν εξαρτάται από την ΕΚΤ το χάσμα των 5 δις ευρώ που έχει δημιουργηθεί από την μείωση των καταθέσεων από το 2008 έως σήμερα προφανώς και προβληματίζει.
Επίσης υπάρχει και μια διαφορά οι καταθέσεις στα 12,8 δις ευρώ και τα δάνεια 23 δις ευρώ δηλαδή η Emporiki πρέπει να χρηματοδοτήσει με 10 δις ευρώ επιπλέον ρευστότητα τα υφιστάμενα δάνεια της.
Αν η Emporiki δεν είχε χάσει 5 δις ευρώ καταθέσεις από το 2008 έως σήμερα τότε θα είχε άλλη ευελιξία χρηματοδότησης της οικονομίας.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι έχει παρθεί μια στρατηγική απόφαση να αρχίσει η στήριξη της πραγματικής οικονομίας από την Emporiki bank ενώ παράλληλα θα υπάρξει και σχέδιο ανάκτησης μέρους των χαμένων καταθέσεων.

Με 440 εκατ κεφάλαια η Geniki bank

Σύντομα θα υλοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου η Geniki bank.
Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι ύψους 339,773 εκατ ευρώ και θα εκδοθούν 3 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, στην τιμή των 3,19 ευρώ.
Με την κίνηση αυτή η Societe Generale δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Geniki και την Ελληνική οικονομία σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για την χώρα.
Το μήνυμα της γαλλικής τράπεζας είναι ξεκάθαρο καθώς θα εισφέρει τουλάχιστον 180 εκατ ευρώ με βάση το ποσοστό της 54%
Σημειωτέον οι όροι της αύξησης μπορούν να χαρακτηρισθούν ρεαλιστικοί.