Παπαευαγγέλου: «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει»

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη (545 νέα κρούσματα), την Αττική (319) και την Λάρισα (106), ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Επίσης, αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στις Σέρρες (93) και τη Μαγνησία (80).

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει» είπε χαρακτηριστικά.

«Στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 12 εκατ. κρούσματα και περισσότεροι από 307 χιλιάδες θάνατοι» υπενθύμισε η καθηγήτρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, «η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση με βάση τα νέα κρούσματα και στη 16η θέση με βάση τη θνητότητα» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, συμπληρώνοντας «παραμένουμε λοιπόν με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Τους επιδημιολογικούς δείκτες της τελευταίας εβδομάδας παρουσίασαν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εχθές η κ. Κοντοπίδου εκ μέρους του ΕΟΔΥ και ο κ. Τσιοδρας, είπε η κ. Παπαευαγγέλου ευχαριστώντας τους.

Επισήμανε ότι «η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο» σημειώνοντας πως εκτιμάται ότι σήμερα περισσότερα από 25.000 κρούσματα είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Υπογράμμισε δε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε «είδαμε όντως μείωση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια καθ’ όλη την εβδομάδα βρίσκεται κοντά στις 2 χιλιάδες.

«Όλα αυτά είναι ευχάριστα αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε «ακόμα και σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αυξάνουν τα κρούσματα», γεγονός το οποίο η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι πιθανόν ερμηνεύεται από συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές.

Επίσης, σημειώνεται «μια αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 48 χρόνια» είπε η κ. Παπαευαγγέλου. «Το ποσοστό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό» τόνισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, το οποίο συνεπάγεται ότι «το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και αυτή η πίεση του συστήματος Υγείας παραμένει κρίσιμη και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω καθ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας».

Τι δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό, με ορισμένες περιοχές της χώρας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τέτοιες περιοχές και με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Προσέθεσε πως αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο και τόνισε πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.