Κύπρος: Πενταμελής επιτροπή θα διερευνήσει τις ζημιές των τραπεζών

Κοντά στην κατάρτιση πενταμελούς επιτροπής για τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν τις δύο μεγάλες τράπεζες σε ζημιές μαμούθ βρίσκεται η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το stockwatch.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η επιτροπή ενδέχεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη βδομάδα και θα περιλαμβάνει τρεις ειδικούς από το εξωτερικό και δύο από την Κύπρο με ακαδημαϊκό, εποπτικό και λογιστικό υπόβαθρο.Τα ονόματα τους θα ανακοινωθούν αφού υπογραφούν τα σχετικά συμβόλαια.

Οι γενικοί όροι εντολής που ενέκρινε το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας περιλαμβάνουν δύο βασικούς άξονες: Την αγορά ελληνικών ομολόγων €5 δισ., που οδήγησε τις δύο μεγάλες τράπεζες σε ιστορικά μεγάλες ζημιές μετά την απόφαση για το «κούρεμα», και την επέκταση των τραπεζών στο εξωτερικό.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Κύπρου παρουσίασε ζημιές €1,4 δισ. και η Λαϊκή Τράπεζα €3,6 δισ. το 2011. Επίσης, αναφέρεται πως η Λαϊκή Τράπεζα ήδη κρατικοποιήθηκε λαμβάνοντας στήριξη €1,8 δισ. και η Τρ. Κύπρου ζήτησε στήριξη €0,5 δισ.

Το ακριβές βάρος που θα κληθούν να επωμιστούν οι φορολογούμενοι αναμένεται να είναι μεγαλύτερο, όταν ολοκληρωθούν οι διαγνωστικοί έλεγχοι των δανειστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από ξένους οίκους τύπου BlackRock.

Η έρευνα θα ανοίξει και το φάκελο των ευθυνών της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας, εξετάζοντας κατά πόσο με ενέργειες ή με παραλείψεις έχει συμβάλει στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τραπεζικός τομέας.

Γι’ αυτό άλλωστε η επιτροπή θα περιλαμβάνει ανεξάρτητα μέλη αντί στελέχη της ΚΤ και ένα πρώην επόπτη.

Η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει την έκθεση της εντός τριών μηνών.

Σύμφωνα με γνώστες του θέματος, υπάρχουν πάντως σκέψεις να οριστούν κάποια από τα μέλη ως ποινικοί ανακριτές, για να μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε στοιχεία και σε άτομα.

Οι όροι εντολής δεν περιλαμβάνουν πάντως την ύπαρξη ποινικών ευθυνών αλλά αν εντοπιστεί δόλος τότε θα εμπλακεί στη διαδικασία η γενική εισαγγελία.

Οι πέντε θα έχουν τις εξουσίες υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας σε ότι αφορά την πρόσβαση τους στις τράπεζες.

Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η έρευνα θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω αλλαγές στις τράπεζες, τόσο σε επίπεδο ανθρώπων όσο και σε επίπεδο δομών.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, θα ζητηθεί από στελέχη των τραπεζών των οποίων η παρουσία θα μπορούσε να επηρεάσει την έρευνα να αποχωρήσουν με αναγκαστική άδεια μέχρι την ολοκλήρωσή της.