Κόντρα Σταϊκούρα – Τσακαλώτου στη Βουλή με Ρίτσαρντ Γκιρ και Pretty Woman

Κόντρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς είχαν στην Βουλή οι Χρήστος Σταϊκούρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος .

Την αρχή έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως φέρνει το νομοσχέδιο μετά από σχετική απαίτηση των θεσμών. Μάλιστα χρησιμοποιώντας ένα από τα γνωστά του σχήματα και σε συνέχεια της περίφημης φλεγματικής σαρανταποδαρούσας και του περιβόητου ραντεβού με την Σκάρλετ Γιόχανσον, επιτέθηκε στον υπουργό χαρακτηρίζοντας Ρίτσαρντ Γκιρ στην ταινία Pretty Woman.

Ο κ. Τσακαλώτος επιχειρώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες που του απέδωσε ο κ. Σταϊκούρας για την άρση προστασίας πρώτης κατοικίας που πραγματοποιήθηκε επι δικής του υπουργίας μίλησε για «τεράστιο ψέμα» και «κατρακύλα της Δημοκρατίας».

Βγαίνοντας δε στην αντεπίθεση υποστήριξε «εσείς κ. Σταϊκούρα καταργείτε την προστασία. Γιατί το κάνετε; Είναι άποψή σας ή άποψη των θεσμών; Είναι δικιά σας πολιτική; Μήπως μιμείστε τον Άδωνι που έλεγε ότι δεν θα μου κλέψει την δόξα ο Τόμσεν; Αν δεν είναι επιβολή των θεσμών γιατί το φέρνετε τώρα, μέσα στην πανδημία την στιγμή που οι άλλες χώρες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μέχρι να δούνε τι θα γίνει; Δεν καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος δεν θα μπορεί να πληρώνει τα δάνεια του;» για να προσθέσει αναφορικά με το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο «το νομοσχέδιο είναι σαν αυτό που έκανε ο Ρίτσαρντ Γκιρ στο Pretty Woman. Κατέστρεφε επιχειρήσεις ώσπου τον έπεισε η Τσούλια Ρόμπερτς να μην το κάνει». Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Σταϊκούρα είπε: «εσείς είστε ο πρώιμος Ρίτσαρντ Γκιρ. Από εσάς η Τζούλια Ρόμπερτς δεν πέρασε ποτέ».

Απαντώντας ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε «με την λέξη «ψεύτης» έχει ταυτιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Λέτε ότι λέω ψέματα. Δεν ήμουν εγώ αυτός που είχε δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί εάν μειωθεί το αφορολόγητο και δεν το έκανε. Δεν ήμουν εγώ αυτός που έκανε την δήλωση ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί και για κοινωνικούς λόγους».

Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι «εσείς κ. Τσακαλώτο είχατε συμφωνήσει στο γιούρογκρουπ να λήξει το προσωρινό πλαίσιο προστασίας που είχε νομοθετηθεί τον Απρίλιο 2019. Η προστασία της Α’ κατοικίας είχε λήξει από τον Φλεβάρη του 2019. Την είχατε δώσει στους θεσμούς από τον Φλεβάρη 2019. Με υπογραφή σας δεν υφίσταται προστασία από τον Φλεβάρη του 2019 και αυτό το έχουν επιβεβαιώσει και οι θεσμοί. Υπήρχε μια δέσμευση σας να αναλάβετε δράση για την ενοποίηση των νόμων για την πτώχευση και τα χρέη. Η δέσμευση σας ήταν προς του θεσμούς. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που είχατε αναλάβει και αυτές ήταν οι πράξεις σας. Κι εμείς κι εσείς φέραμε πλαίσια για προστασία. Εσείς μέχρι τον Ιούλιο του 2019 κι εμείς το πρόγραμμα Γέφυρα. Εμείς πλέον φέρνουμε ένα μόνιμο πρόγραμμα πάγιας πολιτικής κοινωνικής προστασίας. Πάγια λύση του προβλήματος των χρεών των νοικοκυριών. Ευνοϊκή και μακροχρόνια ρύθμιση οφειλών. Εάν αποπληρώσει τα χρέη του σε 20 χρόνια διασώζει όλη την περιουσία του. Παρέχεται κρατική επιδότηση της Α Κατοικίας για 5 έτη. Προβλέπεται η πλήρης διαγραφή όλων των χρεών σε περίπτωση πλήρους οικονομικής αδυναμίας κατόπιν ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας. Προβλέπεται ίδρυση ιδιωτικού φορέα στο τελευταίο στάδιο που θα αγοράζει την Α κατοικία και στην συνέχεια θα υποχρεούται να τους την μισθώνει και θα τους παρέχεται επίδομα κατοικίας και να του επαναπωλήσει το ακίνητο μέσα σε 12 έτη. Αυτή είναι η πραγματική ρεαλιστική προσέγγιση για το πως προστατεύει στην πράξη την κατοικία των πολιτών και όχι με ρήσεις «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 25.672 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενώ από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα έχουν γίνει 19.600 πλειστηριασμοί.