Ευ. Βενιζέλος: «Στον αέρα ο προϋπολογισμός χωρίς νέο Μεσοπρόθεσμο»

Την κατάρτιση ενός νέου, επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου σχεδίου το συντομότερο δυνατόν, ζητεί ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, κ. Ευ. Βενιζέλος, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και να προχωρήσουν οι συζητήσεις με την τρόικα.

Μιλώντας νωρίτερα το απόγευμα στη πρώτη συνεδρίαση της προσωρινής πολιτικής γραμματείας του ΠαΣοΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε πως «θεμέλιο της προγραμματικής σύγκλισης της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αρχής γενομένης από της παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία και πάντως κατά τουλάχιστον δυο έτη». Προσέθεσε δε πως «μόνον έτσι μπορεί να διαμορφωθεί επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής από τώρα – β´ εξάμηνο του 2012 – μέχρι το τέλος του 2016».

Κατά τον κ. Βενιζέλο, χωρίς αυτό το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο το οποίο θα λάβει υπ’ όψιν τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα και κυρίως την ύφεση, «δεν μπορεί ούτε ο προϋπολογισμός του 2012 να κλείσει, ούτε ο προϋπολογισμός του 2013 να καταρτιστεί και να κατατεθεί ως προσχέδιο».

Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα και απτά δείγματα γραφής στην προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως παρουσιάσθηκαν στην προγραμματική σύγκλιση και τις προγραμματικές δηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του παΣοκ είπε ότι Θέλει την κυβέρνηση αυτή μακράς πνοής με ορίζοντα τετραετίας και τόνισε πως «το ΠαΣοΚ δεν θα ακολουθήσει την στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου και πολύ περισσότερο την στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ μέχρι τον Νοέμβριο του 2011».

Προσκλητήριο με προϋποθέσεις
Στις αναφορές του στα εσωκομματικά, ο κ. Βενιζέλος επεφύλασσε αιχμές κατά στελεχών τα οποία δεν κατονόμασε, λέγοντας μεταξύ των άλλων: «Σε ατομικό επίπεδο φοβούμαι ότι δεν έχει γίνει από όλους εκείνους που είχαμε συμμετοχή στα πράγματα, η αναγκαία αξιολόγηση της δημόσιας διαδρομής μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό ορισμένες συμπεριφορές που δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια της παράταξης να σταθεί και να ανασυσταθεί υπό εξαιρετικά δύσκολες και πιεστικές συνθήκες».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ότι είναι «πολύ υπομονετικός» και ότι τους θέλει όλους δίπλα του.

«Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και ουσιαστική. Σέβομαι όλες τις προσωπικές ευαισθησίες, κυρίως την προσωπικότητα και την αυτοεκτίμηση κάθε στελέχους, παλαιότερου ή νεότερου , για τον ρόλο που κατά τη γνώμη του πρέπει να έχει. Υπό μια προϋπόθεση: ότι και εμείς κατανοούμε τις ευαισθησίες. τις επιλογές και τις προσδοκίες της κοινωνίας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.