Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τον Σάρατζ

Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ μόνο του και είναι «αποφασισμένη να παράσχει όση στήριξη μπορεί», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε:

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τον Σάρατζ. Είμαστε αποφασισμένοι να τον βοηθήσουμε με όλους τους τρόπους που μπορούμε», υπογράμμισε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τους Λίβυους αδελφούς μονάχους σε αυτές τις δύσκολες ημέρες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Το να στηρίζουμε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση βάσει του ψηφίσματος 2259 του ΟΗΕ».

«Η Τουρκία και η Γερμανία δίνουν προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου, προτρέποντας τις πλευρές (να επιδείξουν) κοινή λογική», συμπλήρωσε.

Το στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας, που έχει σταλεί στη Λιβύη, υποστηρίζει και εκπαιδεύει δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, είπε επίσης σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες που παρέστησαν στη Σύνοδο για τη Λιβύη στο Βερολίνο την περασμένη Κυριακή δεν θα πρέπει να στηρίζουν τον αντίπαλο του Σάρατζ, Χαλίφα Χάφταρ, αφού αποχώρησε χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας.

«Από την πλευρά μας, εκείνος (ο Χάφταρ) δεν αποδέχθηκε πλήρως την εκεχειρία (…). Ποιος γνωρίζει τι θα κάνει αύριο;» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερντογάν: «400.000 άνθρωποι από την Ιντλίμπ κατευθύνονται στην Τουρκία»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι περίπου 400.000 άνθρωποι από την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, έπειτα από το νέο κύμα επιθέσεων που εξαπολύει η συριακή κυβέρνηση. Τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ξεκίνησαν την οικοδόμηση περισσότερων από 10.000 κατοικιών στην Ιντλίμπ για να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισμένων από τις εχθροπραξίες, ενώ η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει μια νέα ροή μεταναστών από τα σύνορά της.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Ερντογάν ανέφερε ότι του είπε πως η Γερμανία θα μπορούσε να παράσχει κάποια στήριξη στα σχέδια αυτά.