Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν για κυρώσεις στην Τουρκία

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου και για τη διμερή συνεργασία.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη για τις ευρωτουρκικές σχέσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, τον σλοβένο ομόλογό του, Γιάνεζ Γιάνσα, και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ίγκορ Μάτοβιτς.

Η τηλεφωνική επικοινωνία γίνεται επίσης στον απόηχο των όσων διημήφθησαν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου ο Μάικ Πομπέο άσκησε κριτική στην Τουρκία για υπονόμευση της συνοχής του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε μια ασυνήθιστη για τα Νατοϊκά δεδομένα παρέμβαση τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία του ΝΑΤΟ, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης κρίσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Η παρέμβαση Πομπέο προκάλεσε ενόχληση στην τουρκική πλευρά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να καταφέρεται εναντίον των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τις τουρκικές αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είπε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.

Μιλώντας για τη Γαλλία, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της ΝΑΤΟ».

Κατέληξε την παρέμβαση του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λέγοντας με σαφή εκνευρισμό ότι η ομάδα Μινσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είναι προκατειλημμένη υπέρ της Αρμενίας.

Στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην τουρκική παραβατική και προκλητική συμπεριφορά, επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της χώρας μας και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε και από πλευράς του τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε ότι δεν σχολιάζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί «μαξιμαλιστικών θέσεων», συμπληρώνοντας ότι αν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό, ενώ κάλεσε την Τουρκία να δείξει έμπρακτα το σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο.