Επαυξημένη η φαρμακευτική δαπάνη το α’ εξάμηνο

Εκτός στόχου κινήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη κατά το α εξάμηνο του 2012, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, δηλώνοντας παράλληλα πως οι μηχανισμοί του Rebate και του Claw Back θα εφαρμοστούν παρά τις αντιδράσεις.

«Η φαρμακευτική δαπάνη είναι επαυξημένη. Δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων από τους στόχους που έχουν τεθεί σε συμφωνία με τους δανειστές μας. Καλούμαι να εφαρμόσω τους μηχανισμοί του Rebate και του Claw Back που αποτελούν δέσμευση της χώρας και έχουν νομοθετηθεί. Είναι η μόνη ασφαλής επιλογή για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης», δήλωσε ο Α. Λυκουρέντζος κατά την διάρκεια του συνεδρίου Pharma & Health.

Σημειώνεται ότι το Calw Back είναι ένας μηχανισμός αυτόματων επιστροφών που έχει θεσμοθετηθεί από τον εφαρμοστικό νόμο και επιβάλλεται στις φαρμακευτικές εταιρείες όταν γίνεται υπέρβαση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες θα κληθούν στο προσεχές διάστημα να πληρώσουν 105 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο υπουργός Υγείας απέφυγε να επιβεβαιώσει το ποσό αυτό, σημειώνοντας πως ο ΕΟΠΥΥ θα ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες πόσο ακριβώς έχει ξεφύγει η φαρμακευτική δαπάνη.

Κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης

Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και στις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε αναλάβει έναντι των δανειστών μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλοντας την λήψη άμεσων μέτρων για την περιστολή των δαπανών για την Υγεία.

Μετά τις εισηγήσεις που δέχτηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για περαιτέρω περιορισμό των εξόδων, ο Α. Λυκουρέντζος τόνισε πως θα πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις υπηρεσιών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας , ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις θα γίνουν και σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς.

Παράλληλα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της συγχώνευσης και της λειτουργικής ενσωμάτωσης μονάδων και φορέων υγείας, θα μειωθούν οι δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία και θα γίνουν αλλαγές στον τομέα των διοικήσεων.

Σανίδα σωτηρίας ο «τουρισμός υγείας»

Τους δυο αναπτυξιακούς πυλώνες του υπουργείου περιέγραψε ο Α. Λυκουρέντζος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην δημιουργία ενός «ρεύματος τουρισμού» που θα έχει πρόσβαση σε παροχές υγείας και από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Επανέλαβε τέλος την πρόθεσή του για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου για την εξοικονόμηση πόρων και σημείωσε πως υπάρχει η ιδέα να δημιουργηθεί ένα «πάρκο υγείας» η οποία θα τεθεί προς συζήτηση τις επόμενες εβδομάδες.

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Πηγή:www.capital.gr