Επίσημη έναρξη για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Δημοκρατίας

Δήμαρχοι και κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής, της κοινωνίας πολιτών, των επιχειρήσεων και των τεχνών, προερχόμενοι από περισσότερες από 15 ευρωπαϊκές χώρες εκκίνησαν την πρωτοβουλία της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας της Δημοκρατίας» την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη.

Η νέα πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, αποτελεί ένα όραμα του Ινστιτούτου Καινοτομίας στην Πολιτική – με στόχο την πολιτική καινοτομία και την ενίσχυση της δημοκρατίας, ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα. Διασυνοριακά και υπέρ-κομματικά, όλοι οι ενεργοί πολίτες κινητοποιούνται προκειμένου να στηρίξουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Από το φθινόπωρο του 2021, και κάθε χρόνο, μια ευρωπαϊκή πόλη- η οποία θα επιλέγεται από κριτική επιτροπή άνω των 10.000 Ευρωπαίων πολιτών – θα ορίζεται ως «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Δημοκρατίας» και θα δεσμεύεται να πραγματοποιήσει νέα έργα και δράσεις με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Κύριοι άξονες του ετήσιου προγράμματος θα είναι η συμμετοχή των πολιτών, η εκπαίδευση, η κλιματική αλλαγή και οι νέες τεχνολογίες.

Διεθνείς οργανισμοί και ιδρύματα θα κληθούν να υποστηρίξουν την επιλεγμένη πόλη και να προβάλουν τις δικές τους δραστηριότητες, όπως συγκεντρώσεις νέων, εκθέσεις και πολιτιστικά φεστιβάλ. «Κάθε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Δημοκρατίας θα γίνει το κατάλληλο μέρος για τους ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη που επιθυμούν να ενισχυθεί η δημοκρατία – πέρα από κόμματα και εθνικά σύνορα. Η δημοκρατία δέχεται επίθεση και τώρα αντεπιτίθεται», δήλωσε ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας, διπλωμάτης, Helfried Carl.

Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić, και της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dubravka Šuica, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου της Βιέννης, Michael Ludwig, ενώ έχει ήδη λάβει την υποστήριξη δημάρχων και άλλων κορυφαίων πολιτικών από πολλές πόλεις όπως η Αθήνα, το Παρίσι, η Βουδαπέστη, η Φρανκφούρτη, η Κωνσταντινούπολη, η Μπρατισλάβα, η Πράγα, η Σόφια, το Στρασβούργο, τα Τίρανα, η Βαρσοβία και το Γκντανσκ,. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα εγκαίνια της πρωτοβουλίας στη Βιέννη – η οποία οι προσκληθέντες συμμετείχαν εξ αποστάσεως, λόγω της πανδημίας Covid-19 – οι δήμαρχοι παρουσίασαν το όραμά τους για την Πρωτεύουσα της Δημοκρατίας.

Ο Δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε σχετικά ότι «η δημοκρατία, με τη σαφή αναφορά στις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, είναι πολύ συχνά ένα ιδανικό που απαιτεί προσπάθεια από όλους για να γίνει πραγματικότητα και να ευδοκιμήσει».

Οι πόλεις που θα κερδίσουν τον τίτλο, θα κληθούν τελικά να λειτουργήσουν σε δύο επίπεδα. Πρώτον, θα εφαρμόσουν τα δικά τους προγράμματα για τα οποία θα αναπτύξουν, θα επιμεληθούν και θα οργανώσουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων μαζί με την κοινωνία πολιτών, τους πολίτες και τους τοπικούς τους εταίρους. Οι πολίτες και οι πολιτικοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα κληθούν στη συνέχεια να ζήσουν από πρώτο χέρι αυτές τις προσπάθειες και να συμμετάσχουν. Δεύτερον, οι πόλεις θα χρησιμεύσουν ως βήμα για τον ευρωπαϊκό λόγο για την ενίσχυση της δημοκρατίας, φιλοξενώντας ποικίλες πρωτοβουλίες, έργα και εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν μαζί με το Ινστιτούτο Πολιτικής Καινοτομίας και άλλους διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα.

Για τα πρώτα δύο χρόνια, το 2021 και το 2022- όσο αναπτύσσεται η διαδικασία επιλογής-  δύο πόλεις θα αναλάβουν να αναδείξουν αυτήν την πρωτοβουλία και θα σκιαγραφήσουν τις  προσδοκίες για τις μελλοντικές «Πρωτεύουσες». Οι δύο πρώτες πόλεις θα παρουσιαστούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική εκπροσωπείται στην Ελλάδα, εδώ και τρία χρόνια, από την Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Out of The Box.