>Εμπορική: "Το ζητούμενο είναι ένα ανοδικό σοκ" στο ΧΑ

>
«Για να τερματισθεί η ισχύουσα αυτοτροφοδοτούμενη πτωτική τάση των τελευταίων μηνών, απαιτείται μια έντονα ανοδική κίνηση που θα προξενήσει ένα θετικό ‘σοκ’ στους συμμετέχοντες στην αγορά» σχολιάζει σε εβδομαδιαία τεχνική της ανάλυση.

«Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αιφνιδιάσει τους πωλητές τόσο χρονικά (να μην την περιμένει η αγορά τουλάχιστον για το κοντινό μέλλον), όσο και ποσοτικά (δηλαδή η αγοραστική ορμή να είναι τέτοια που όχι μόνον να αναγκάσει όσους έχουν ανοικτές θέσεις πωλήσεων να κλείσουν εσπευσμένα, αλλά να ενεργοποιήσει και τους εν δυνάμει αγοραστές που αναμένουν ένα δυνατό σήμα εισόδου)» προσθέτει η Εμπορική.

«Το τελευταίο πενθήμερο δεν πραγματοποιήθηκε κάποια θετική εξέλιξη όσον αφορά την τεχνική εικόνα του ΓΔ. Αντίθετα σημειώθηκε επιδείνωση, καθώς στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας διαμορφώθηκε το τοπικό υψηλό στις 1.448μ, γεγονός που έδειξε την «αδυναμία» της αγοράς, καθώς δεν προσεγγίσθηκε ούτε η πρώτη αντίσταση των 1.460μ). Στη συνέχεια η εικόνα χειροτέρεψε περαιτέρω καθώς ο ΓΔ κινήθηκε πτωτικά, σημειώνοντας νέα χαμηλότερη τιμή των τελευταίων εβδομάδων στις 1.376,20μ στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Η εξέλιξη αυτή έφερα τον ΓΔ πολύ κοντά στο χαμηλό έτους των 1.351,65μ (11/01/2011).

Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη αναφορά μας, η ζώνη τιμών 1.350-1310μ αποτελεί μία εξαιρετικά αξιόλογη περιοχή στήριξης σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και ενδεχόμενη διάσπασή της θα αποτελέσει εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Επισημαίνεται ότι για να εντοπίσουμε την επόμενη ισχυρή ζώνη στήριξης, θα πρέπει να ανατρέξουμε στην χρονική περίοδο 1994-1997, στη ζώνη τιμών 1.210-1.160μ.

Οι πλησιέστερες αντιστάσεις βρίσκονται στις 1.400μ, 1.435μ και 1.490 μονάδες.

Για το προσεχές πενθήμερο η αντίσταση «κλειδί» προσδιορίζεται στις 1.435μ. Μόνον αν διασπασθεί αυτή η αντίσταση με παράλληλη αύξηση των συναλλαγών, θα δημιουργηθούν βάσιμες προσδοκίες για αξιόλογη ανοδική αντίδραση. Για να αντιστραφεί η πτωτική τάση του τελευταίου τριμήνου πρέπει να ξεπερασθούν οι 1.490 μονάδες».