Δαγούμας (ΡΑΕ): Δεν θα χρειαστεί αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για την κάλυψη του ελλείμματος ΕΛΑΠΕ

Δεν θα χρειαστεί αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, καθώς τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ΡΑΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, ενώ ανήγγειλε ότι την ερχόμενη Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε λειτουργία το εργαλείο σύγκρισης τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι καταναλωτές.

Όπως ανέφερε ο κ. Δαγούμας, τα μέτρα που λαμβάνονται για τον ΕΛΑΠΕ ποσοτικοποιήθηκαν από διεθνή εταιρεία που ανέλαβε τη σχετική μελέτη η οποία πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη ΡΑΕ εντός του μήνα. Στο μεταξύ από την 1η Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για νέες μονάδες ΑΠΕ στο πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ. Ήδη μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί περισσότερες από 400 αιτήσεις, κάτι που σημαίνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ στην Ελλάδα παραμένει ισχυρό.

Το εργαλείο σύγκρισης τιμών θα λειτουργεί από την ερχόμενη Τετάρτη διαδικτυακά στη διεύθυνση www.energycost.gr, όπου έχουν συγκεντρωθεί και θα παρουσιάζονται 275 διαφορετικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και 112 φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Στη διεύθυνση αυτή οι καταναλωτές θα μπορούν όχι μόνο να βλέπουν τα διαθέσιμα τιμολόγια, αλλά και να καταχωρούν τα στοιχεία της κατανάλωσής τους και τα χαρακτηριστικά της σύνδεσής τους (π.χ. μονοφασική, ή τριφασική), να δηλώνουν αν προτιμούν προϊόν σταθερής τιμής ή με ρήτρα και να βλέπουν ποιο προϊόν και προμηθευτής είναι φθηνότερα.

Παράλληλα η ΡΑΕ αναβαθμίζει το σύστημα υποδοχής και διαχείρισης καταγγελιών και παραπόνων από τους καταναλωτές, σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με την άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Δαγούμας επεσήμανε ότι η Αρχή παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά των παικτών για να διαπιστώσει αν υπάρχει συστηματικότητα καθώς και το εύρος των επιπτώσεων.

Επίσης εκλήθησαν στην Αρχή εκπρόσωποι των παραγωγών για να τεκμηριώσουν την πολιτική υποβολής προσφορών στην αγορά. «Χρειάζεται μια διαδικασία για να καταλήξουμε αν μια συμπεριφορά αποτελεί στρέβλωση της αγοράς. Παρακολουθούμε τη συμπεριφορά και τη συστηματικότητα. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο μπορεί να τεκμηριωθεί η επιβολή προστίμου ή ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Εφαρμόζομε το ενωσιακό πλαίσιο και εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες», ανέφερε ο κ. Δαγούμας. ‘Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν μεταβατικά μέτρα όπως η θέσπιση διαφορετικών ορίων διακύμανσης των τιμών για μια περίοδο.