Δέσμευση Α. Λυκουρέντζου για μείωση των δαπανών στην Υγεία

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση τους επικεφαλής της task force Χορστ Ράχενμπαχ με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία διήρκησε πάνω από μια ώρα.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Χ. Ράχενμπαχ δήλωσε ότι θα στηρίξει τις θέσεις του υπουργού Υγείας, τις οποίες βρήκε πολύ ενδιαφέρουσες, ενώ σημείωσε ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα στην ομάδα δράσης και το υπουργείο Υγείας.

Από την πλευρά του ο υπ. Υγείας Α. Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα για τη μείωση των δαπανών της Υγείας, το οποίο έχει καθορίσει η τρόικα και ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας στα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, έργο της οποίας θα είναι να παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε περίπτωση που οι δαπάνες ξεπερνούν τα όρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμέσως επόμενοι στόχοι του υπουργείου Υγείας είναι να υπάρξει καλύτερη κάλυψη δικτύου στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ εξετάζεται να υπάρξει και ένα σύστημα online επικοινωνίας ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ, την ΗΔΙΚΑ και το ΙΚΑ. Παράλληλα εξετάζεται η τιμή των φαρμάκων στην Ελλάδα να γίνει η χαμηλότερη στην Ευρώπη, ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο νέου τρόπου υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων. Τέλος, είναι πιθανό να μειωθεί ο αριθμός των φορέων υλοποίησης των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία.

Μετά, το πρώτο κρίσιμο ραντεβού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον επικεφαλής της task force στη σκυτάλη παίρνει αύριο. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 3 το μεσημέρι.