Αχτσιόγλου: «Ο κ. Βρούτσης μειώνει 20% τους μισθούς όσων «τυχερών» δεν απολυθούν»

«Ο μόνος με τον οποίον “ΣΥΝεργάζεται” η κυβέρνηση είναι με τον εαυτό της» δήλωσε σήμερα η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας ότι «με την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα ο κ. Βρούτσης οι μισθοί των εργαζομένων μειώνονται κατά 20%».

«Τυχεροί» όσοι δουν μείωση μισθού 20%

«Όσων “τυχερών” δηλαδή δεν θα απολυθούν, γιατί για τους υπολοίπους δεν υπάρχει καμία προστασία», προσέθεσε η πρώην υπουργός Εργασίας.

Συνεχίζοντας, η κα. Αχτσιόγλου σημείωσε πως «την ίδια στιγμή οι μικρομεσαίοι εργοδότες όχι απλώς δεν έχουν καμία ελάφρυνση αλλά επιβαρύνονται με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών».

«Αν αυτό δεν συνιστά καθαρή ιδεοληψία, δεν ξέρουμε πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρισθεί», κατέληξε η Έφη Αχτσιόγλου.

Κατατέθηκε η τροπολογία

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα κατατέθηκε στη βουλή η τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να απασχολεί με εκ περιτροπής εργασία το προσωπικό μειώνοντας έως και κατά 50% το χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας του προσωπικού τους, με το κράτος να καλύπτει το 60% των απωλειών του μισθού.

Ο μηχανισμός τίθεται σε εφαρμογή από 15 Ιουνίου έως και 15 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, ήτοι τις 15 Ιουνίου καταργείται η δυνατότητα του εργοδότη να θέτει με διευθυντικό δικαίωμα το προσωπικό του στη διαδικασία ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης, καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για την εφαρμογή του μηχανισμού.

Μείωση ωρών

Οι εργοδότες που θα ενταχθούν στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», θα μπορούν να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου. Θα εφαρμόζεται, όπως αναφέρει το euro2day, βέβαια μόνο σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, και ο εργοδότης μπορεί να κάνει χρήση του μηχανισμού για το σύνολο των εργαζομένων και για όσο χρονικό διάστημα θεωρεί ότι είναι απαραίτητο από έναν έως και περισσότερους μήνες.

Το κράτος θα χρηματοδοτεί το 60% των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται. Τις ασφαλιστικές εισφορές θα τις καλύπτει ο εργοδότης επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων.

Εάν ο μισθός υπολείπεται του κατώτατου, το κράτος θα αναπληρώνει τη διαφορά ώστε στην τσέπη του εργαζόμενου να φθάνουν τα 650 ευρώ (μεικτά).