>Ανησυχία για την πολιορκία της Βουλής

>Την πλήρη αποδοκιμασία του εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος για τα προχθεσινά γεγονότα έξω από τη Βουλή και τον αποκλεισμό της εισόδου του Κοινοβουλίου από ομάδα “Αγανακτισμένων”. Την ανησυχία και τον προβληματισμό του, με αφορμή τα επεισόδια, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, υπογραμμίζοντας “τους κινδύνους που ενέχουν τέτοια φαινόμενα για την ίδια τη Δημοκρατία”.
Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι η “συλλήβδην απαξίωση θεσμών και προσώπων υπονομεύει τον κοινοβουλευτισμό, ο οποίος αποτελεί εγγύηση που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες από τον ελληνικό λαό”, προσθέτοντας: “Η ιστορία έχει δείξει ότι γενικευμένο κλίμα απόρριψης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπου αυτό εκδηλώθηκε, είχε τραγικές συνέπειες για τον λαό”.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, δηλώνοντας “αγανακτισμένος” και “ταπεινωμένος” όταν βουλευτές φυγαδεύονται από τη Βουλή. Ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι “κάποιοι έχουν ευθύνες”, καθώς και ότι “οι βουλευτές δεν είναι ελεγχόμενοι από τον κυρίαρχο λαό, αλλά από αυτούς που κάθονται στην πόρτα της Βουλής”.
Εκκληση προς τους “Αγανακτισμένους” πολίτες απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, λέγοντας ότι πρέπει “να απομονώσουν όσους προκαλούν βίαιες αντιδράσεις εις βάρος της αξιοπιστίας των θεσμών”. “Ολοι μας στην κυβέρνηση συναισθανόμαστε την αγωνία των πολιτών, την εκφράζουν οι ειρηνικές διαμαρτυρίες”, είπε ο κ. Παπουτσής σημειώνοντας ότι “η μαζικότητα των συγκεντρώσεων πρέπει να αξιολογηθεί από όλους, εντός και εκτός της χώρας”. Ωστόσο, ο κ. Παπουτσής εξέφρασε τον προβληματισμό του για εκδηλώσεις ισοπέδωσης των πάντων, συστηματικού ευτελισμού των θεσμών, αγνόησης των νόμων, απαξίωσης της Βουλής και προπηλακισμούς βουλευτών που δεν τιμούν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι η «συλλήβδην απαξίωση θεσμών και προσώπων υπονομεύει τον κοινοβουλευτισμό, ο οποίος αποτελεί εγγύηση που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες από τον ελληνικό λαό»

Η αντιπολίτευση
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι από την Κρήτη και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, προειδοποίησε ότι το κόμμα του δεν χαϊδεύει αυτιά. “Προσέξτε την οργή που γίνεται απελπισία. Προσέξτε τη μισαλλοδοξία, τον χειρότερο εχθρό της λαϊκής δύναμης”, είπε ο κ. Σαμαράς καλώντας τους πολίτες “να μην ενδώσουν στον πειρασμό της απελπισίας, που κάποιους λίγους τους οδηγεί σε ακρότητες”.
Την πλήρη αποδοκιμασία των γεγονότων έξω από την είσοδο της Βουλής εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ενώ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κ. Τασούλας, τόνισε ότι “η υλοποίηση αυτών των κραυγών μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις”.
Παναγιώτης Τσούτσιας
Μαρτυρίες και δηλώσεις για τις στιγμές της έντασης
Οι τρεις ώρες που αναστάτωσαν τους βουλευτές
Δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ βουλευτών για την επιλογή να “φυγαδευτούν” μέσω του κήπου του Ζαππείου.
Κωμικοτραγικά γεγονότα, προβληματισμός για τη στάση των αρχών που δεν φρόντισαν να αποφευχθεί ο αποκλεισμός της Βουλής, αλλά και ερωτηματικά για το “πού θα οδηγηθεί η κατάσταση των κοινωνικών αντιδράσεων”, χαρακτήρισαν τις αντιδράσεις των “εγκλωβισμένων” βουλευτών προχθές το βράδυ στη Βουλή. Δεν έλειψαν μάλιστα οι αντεγκλήσεις μεταξύ τους για την επιλογή κάποιων να “φυγαδευτούν” με συνοδεία αστυνομικών και πυροσβεστών με φακούς, μέσω του κήπου του Ζαππείου.
Στα… κωμικά κομμάτια της ιστορίας “πρωταγωνιστεί” χωρίς αντίπαλο η νεοεκλεγείσα βουλευτής Καρδίτσας Μ. Θεοχάρη, η οποία περιέγραψε την… περιπέτεια διαφυγής της από τον κήπο του Ζαππείου λέγοντας ότι “ποτέ μου δεν φαντάστηκα ότι θα χρειαζόταν η βοήθεια των πυροσβεστών, των αστυνομικών και των κλεφτοφάναρων για να μπορέσω να φύγω από τη Βουλή, χωρίς να φάω τη μούντζα της αρκούδας. Εφυγα μέσα από τον Εθνικό Κήπο μέσα στο σκοτάδι, σαν κυνηγημένη, ενώ στραμπούλιξα το πόδι μου όταν πάτησα μία πέτρα…”. Μάλιστα αποκάλυψε ότι “οι συνάδελφοί μου βουλευτές, κ. Κουράκης, Γερανίδης και Παπαγεωργίου μου έδιναν κουράγιο, λέγοντας “μη φοβάσαι, πες ότι κάνουμε έναν ρομαντικό νυχτερινό περίπατο στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρο”…”.
Ο Κ. Τζαβάρας, από την πλευρά του, έχρισε υπεύθυνο για την προχθεσινή εικόνα τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τις δηλώσεις του για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τον ρόλο του βουλευτή. “Κάποιοι μέσα από το πολιτικό σύστημα τροφοδοτούν την μήνι των πολιτών. Αυτός που τροφοδότησε τα προχθεσινά γεγονότα ήταν ο Δ. Δρούτσας”, είπε ο κ. Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι “βίωσα προπηλακισμούς, καταναγκασμούς που με μετατρέπουν σε φοβισμένο και άρα, σε ανύπαρκτο βουλευτή”.
“Φταίμε εμείς που δεν βάλαμε δύο-τρεις πολιτικούς στη φυλακή”, έλεγε ο βουλευτής Κρήτης του ΠΑΣΟΚ Γ. Μιχελογιαννάκης σε συναδέλφους του την ώρα που οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, ενώ πολλοί βουλευτές κυρίως της… παλιάς φρουράς επιτέθηκαν με δηλώσεις τους σε εκείνους που “φυγαδεύτηκαν” μέσω Ζαππείου. “Εγώ δεν φεύγω από την πίσω πόρτα, δεν είναι δυνατόν σε καιρό Δημοκρατίας οι βουλευτές να φυγαδεύονται”, έλεγε ο Χρ. Πρωτόπαπας, ο Κ. Γείτονας σημείωνε ότι “ήταν αναμενόμενο όταν υπάρχει συγκέντρωση έξω από τη Βουλή και το Κοινοβούλιο είναι ανοιχτό, να γίνει κάτι τέτοιο”, αφήνοντας αιχμές για τα μέτρα που λήφθηκαν και προσέθεσε ότι “δεν φοβήθηκα καθόλου, περίμενα να κοπάσουν τα γεγονότα και έφυγα από μπροστά “.
Καυστικός για τα μέτρα ασφαλείας εμφανίστηκε και ο Μ. Μπόλαρης λέγοντας ότι “δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση και να αποκλείεται η Βουλή”. “Είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει αυτό”, ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης. Ο Φ. Πετσάλνικος έδωσε εντολή να ενταθούν τα αστυνομικά μέτρα στην έξοδο της Β. Σοφίας.