>"Αναταράξεις" στο ταμπλό με "φόντο" την S&P, τα spreads και τη Λιβύη

>
Έντονη είναι η νευρικότητα στο ταμπλό του Χ.Α. την Τετάρτη, με «φόντο» την ανακοίνωση της S&P για διατήρηση της ελληνικής αξιολόγησης σε αρνητικό creditwatch, αλλά και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Ενδεικτική είναι η απόπειρα του Γενικού Δείκτη να ανακτήσει θετικό πρόσημο παρά τις απώλειες 2,2% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ενώ θετικό πρόσημο διεκδικεί και ο τραπεζικός δείκτης παρά τις απώλειες έως και 2,7% νωρίτερα.

Αναλυτές αποδίδουν τις έντονα πτωτικές διαθέσεις κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης στην εντεινόμενη ανησυχία που προκαλεί διεθνώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η οποία «εγκλώβισε» σε απώλειες τόσο τη Wall Street χθες όσο και τις ασιατικές αγορές νωρίτερα σήμερα, ενώ τροφοδοτεί τις πιέσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ως παράγοντας που εντείνει την αβεβαιότητα αξιολογείται η ανακοίνωση της Standard&Poor’s, με την οποία η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας παραμένει σε watchlist με προοπτικές υποβάθμισης, κάτι που ο οίκος συνδέει ευθέως με το αποτέλεσμα των διεργασιών για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Με δεδομένο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ανακοίνωση της S&P θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη νευρικότητα της αγοράς, σχολιάζουν αναλυτές, ειδικά σε ό,τι αφορά την επίδραση της πορείας των spreads των ελληνικών ομολόγων στα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο στις διεθνείς αγορές.

«To αρνητικά φορτισμένο κλίμα από το εξωτερικό αναμένεται να επιτείνει τις τάσεις ρευστοποιήσεων που παρατηρήθηκαν από το μέσον της χθεσινής συνεδρίασης και είχαν σαν αποτέλεσμα την ‘άγαρμπη’ υποχώρηση από τα υψηλά των 1610 μονάδων» σχολιάζει στο πρωινό της report η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

«Λόγω των δυσμενών συνθηκών που παρατηρούνται σε επίπεδο εγχώριας και διεθνούς ειδησεογραφίας», ενδεχομένως κατά την διάρκεια της ημέρας να δοκιμαστεί και η περιοχή των 1.545 μονάδων, «όπου εντοπίζεται και η κυριότερη μεσοπρόθεσμη στήριξη τιμών» σημειώνει η χρηματιστηριακή.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.572,92 μονάδες με απώλειες 0,42%, έχοντας βρεθεί νωρίτερα έως και τις 1.545,57 μονάδες (-2,17%).

Μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί στο ελληνικό ταμπλό περίπου 21,3 εκατ. τεμάχια αξίας 68,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 87 μετοχές υποχρεώνονται σε απώλειες, 108 διατηρούνται αμετάβλητες και 45 σημειώνουν κέρδη.

Πτωτικά κινείται και ο δείκτης των τραπεζών, με οριακές απώλειες 0,06% στις 1.353,47 μονάδες, έχοντας καταφέρει νωρίτερα να «γυρίσει» και σε θετικό έδαφος στο +0,67%, παρά τις απώλειες 2,69% στην έναρξη της συνεδρίασης.

Του Δημήτρη Ζάντζα