Έκτακτο δελτίο: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων από το βράδυ της Παρασκευής προειδοποιεί η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως έως 8 μποφόρ, καθώς και η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των φαινομένων που αναμένονται, μεταξύ άλλων, σε ήδη πληγείσες από τον «Ιανό» περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρεται στο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) ο καιρός από τη νύχτα της Παρασκευής (25/9) θα παρουσιάσει μεταβολή από τα βορειοδυτικά, με έντονα φαινόμενα, που το Σάββατο θα επεκταθούν σε όλα τα δυτικά και τα βόρεια. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους θα είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες καθώς και οι θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως έως 8 μποφόρ.

Το νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στην ανώτερη ατμόσφαιρα και οι διαδοχικές διαταραχές που έρχονται από την Κεντρική Μεσόγειο θα είναι τα κύρια αίτια αυτής της μεταβολής του καιρού. 

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Με την πρώτη διαταραχή θα επηρεαστούν τη νύχτα της Παρασκευής (25/9) το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος και το Σάββατο (26/9) τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και βαθμιαία η δυτική Πελοπόννησος. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Βαθμιαία επίσης θα επηρεαστεί από τα δυτικά η Μακεδονία και το απόγευμα η Θράκη, με εξασθένηση των φαινομένων από τα δυτικά τις απογευματινές ώρες. Δεν αποκλείεται να επηρεαστεί η δυτική και η βόρεια Θεσσαλία έως το μεσημέρι.

Τη δεύτερη διαταραχή αλλά και την συνολική εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσα από το βίντεο που ακολουθεί.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.