Καινοτόμα startup στο τομέα της Υγείας, στο eHealth Forum Festival, στην Τεχνόπολη

Έχεις περισσευούμενα φάρμακα; Δώρισέ τα. Τη δυνατότητα αυτή δίνει, μεταξύ άλλων, μια καινοτόμος ιδέα και θα παρουσιαστεί στο eHealth Forum Festival, που φέρνει στην Αθήνα τις καλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), επιχειρηματίες του χώρου, ερευνητικά κέντρα, spin-off, επενδυτές και μεγάλες εταιρείες του ψηφιακού χώρου και τις παρουσιάζει στο ευρύ κοινό.

Το 2015, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, κάθε Έλληνας αγόρασε περίπου 45 κουτιά φαρμάκων, ενώ κάθε Γερμανός 20 λιγότερα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10%-15% από αυτά τελικά περισσεύουν και λήγουν. Όμως, το ίδιο έτος -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- 2.300.000 συνάνθρωποί μας, έζησαν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή δυσκολεύονταν να καλύψουν (μεταξύ άλλων) και τις φαρμακευτικές τους ανάγκες. Στην προσπάθεια να καλυφθεί αυτό το κενό συμβάλλει μεταξύ άλλων το GIVMED, το δίκτυο αξιοποίησης περισσευούμενων φαρμάκων προς όφελος των κοινωνικά ευπαθών ομάδων. Κύρια δράση της οργάνωσης, όπως αναφέρει σε ενημερωτική του σημείωμα, είναι η mobile εφαρμογή “GIVMED” που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δωρίσει όσα φάρμακα του περίσσεψαν επειδή ολοκλήρωσε ή άλλαξε τη θεραπεία του. Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης καταχωρεί τα περισσευούμενα φάρμακά του, τα οποία αυτόματα συνδέονται με τις ελλείψεις φορέων που στηρίζουν κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και έτσι γίνονται οι δωρεές. Ο χρήστης, όπως αναφέρεται, δεν χρειάζεται καν να κάνει την μεταφορά, καθώς υπάρχει η επιλογή να παραλάβει τα φάρμακα από το σπίτι του χρήστη η εθελοντική ομάδα του GIVMED και να τα παραδώσει εκεί ακριβώς που υπάρχει ανάγκη.

Η μεταφορά φαρμάκων είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο στην Αττική. Επίσης, η εφαρμογή δεν επιτρέπει τη δωρεά ληγμένων φαρμάκων, ανοιχτών σιροπιών/κρεμών ή φαρμάκων που χρειάζονται ειδικές συνθήκες συντήρησης.

Μέσα σε τρεις μήνες, το GIVMED έχει δικτυώσει 2.694 φάρμακα, αξίας 9.789 ευρώ, και συνεργάζεται με 15 φορείς στην Αθήνα – αποδέκτες αυτών των φαρμάκων(π.χ. PRAKSIS, Κιβωτός του Κόσμου, ‘Ασυλο Ανιάτων, Μερόπειον Ίδρυμα κ.ά).
Μεταξύ άλλων καινοτόμων ιδειών θα παρουσιαστούν οι ακόλουθες:

Ingredio: Μια εφαρμογή για πιο ενημερωμένες και ασφαλείς αγορές

Η Ingedio, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα, είναι μία καινοτόμος εφαρμογή σε κινητό, μέσω της οποίας ο χρήστης φωτογραφίζει με την ενσωματωμένη κάμερα τα συστατικά ενός καλλυντικού ή ενός τροφίμου, όπως αυτά είναι γραμμένα στην ετικέτα του. Η φωτογραφία μετατρέπεται σε κείμενο, τα συστατικά του προϊόντος συγκρίνονται με βάσεις δεδομένων χημικών, και δίνονται στον χρήστη πληροφορίες για την επικινδυνότητα κάθε συστατικού,με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία και μελέτες που έχουν γίνει. Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αρκεί τα συστατικά να είναι στην αγγλική γλώσσα. Η Ingredio είναι μια startup που εδρεύει στo EGG ( enter-go-grow), μία θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων στην Αθήνα, η οποία ενισχύει την καινοτομία.
Kinetisense – ο παρατηρητής της γύμνασης.

Το Kinetisense είναι μια εφαρμογή ανάλυσης κίνησης που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και προπονητές. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή αναλύει το εύρος κίνησης για το κεφάλι, τους ώμους, τους αγκώνες, την πλάτη, τους γοφούς και τα γόνατα. Εντοπίζει ακόμα και απειροελάχιστες διαφορές σε στατικές πόζες, παρέχοντας όλη την πληροφορία που χρειάζεται ο ειδικός. Η διαδικασία είναι τελείως αυτοματοποιημένη και στηρίζεται σε μια υψηλής ακρίβειας κάμερα. Μέσω του Kinetisense, οι ασθενείς και οι αθλητές, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του, βλέπουν τη βελτίωση των επιδόσεών τους και την κατάσταση της αποθεραπείας τους, στην πορεία του χρόνου. Χάρη στην οπτικοποιημένη πληροφορία, η διαδικασία αποκατάστασης γίνεται πιο ευχάριστη, καθώς ο ασθενής παρατηρεί την πρόοδο, τα αποτελέσματα και τους στόχους. Η depth camera, σε συνδυασμό με εξειδικευμένους μαθηματικούς αλγορίθμους, επιτρέπει τον υπολογισμό των μετρήσεων στον τρισδιάστατο χώρο. Δίνει, έτσι, τη δυνατότητα εμπρόσθιας προβολής, πλάγιας προβολής, ακόμη και προβολής «από ψηλά», με το πάτημα ενός κουμπιού!

Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε βίντεο και φωτογραφίες, ώστε ο υπεύθυνος γιατρός ή εκπαιδευτής να μπορεί να τα επεξεργαστεί και συγκρίνει ανά πάσα στιγμή. Το σύστημα παράγει αυτοματοποιημένες αναφορές με λεπτομερή γραφήματα, τα οποία ο υπεύθυνος μπορεί να μοιραστεί με συναδέλφους του, εφόσον το κρίνει σκόπιμο.
Ο μεγαλύτερος όγκος πελατών της Kinetisense βρίσκεται σε ΗΠΑ, Καναδά, Μ. Βρετανία, Δανία, και Ολλανδία. Η εταιρεία απέσπασε το 2015 το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό της Intel (50.000 δολλάρια) και από τις αρχές του 2016 είναι επίσημος partner της Microsoft. Μάλιστα, ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, αναφέρθηκε και παρουσίασε την Kinetisense σε πρόσφατη σημαντική ομιλία του, στον Καναδά.

* Στο πρωτότυπο Startup Garden, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, το ευρύ κοινό μπορεί να δει στη πράξη προϊόντα και εφαρμογές από τον ευρύτερο τομέα της υγείας την Τρίτη 25 και Τετάρτη 26 Οκτωβρίου από τις 13:00 ως τις 19:00, στο πλαίσιο του e health forum που γίνεται στην Αθήνα.