ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ: Οι δανειστές μας δουλεύουν ψιλό γαζί επί 4 χρόνια! Από τον Σαμαρά στον Τσίπρα

Λύση για το χρέος  δεν προέκυψε  στις διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον που έκαναν οι υπουργοί Ευ.Τσακαλώτος και Γ.Χουλιαράκης. Τελευταία εξέλιξη, το σενάριο του Reuters για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά  χωρίς να βάλει κεφάλαια. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, το ΔΝΤ θα έχει ρόλο συμβούλου, παραμένοντας στην τρόικα.  Έτσι,  αφενός ο Σόιμπλε θα μπορεί να δικαιολογηθεί στους βουλευτές του κόμματός του που επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ  και αφετέρου, το Ταμείο, δεν θα παραβιάσει τους κανόνες του, που λένε ότι “σε ένα μη βιώσιμο χρέος δεν μπορούμε να βάλουμε νέο χρήμα”.

Η εξέλιξη αυτή, οδηγεί το ελληνικό χρέος και την όποια ρύθμισή του, αποκλειστικά στα χέρια του Β.Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι:

΅”Πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση που θα μας κάνουν οι θεσμοί στο Eurogroup. Υπάρχει ακόμα χώρος για να προχωρήσουμε γιατί είμαστε μακράν… κάτω του 100% για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και επομένως ο εφησυχασμός πάντα εγκυμονεί κινδύνους. Επιπλέον είναι και η δήλωση της συμφωνίας του Eurogroup. Η συμφωνία με το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρη και θα εφαρμοστεί. Όμως βεβαίως εξαρτάται από την Ελλάδα η εφαρμογή των προϋποθέσεων

Διαβάστε πως επί 4 χρόνια, από το 2012 μέχρι σήμερα, οι δανειστές μας δουλεύουν ψιλό γαζί με το θέμα του χρέους…

 

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις, που στοχεύουν στην επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα συνεχιστούν έως την τελευταία στιγμή, με τις δύο πλευρές να δείχνουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο και … να ανοίξουν τον δρόμο για την τελική απόφαση. Δυναμικά στο παιχνίδι για την εξεύρεση λύσης μπήκαν την τελευταία στιγμή και οι Αμερικανοί.
Σε συμβιβασμό για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ αναμένεται να καταλήξουν ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ενωση με αμοιβαίες υποχωρήσεις για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 10 δισ. ευρώ.

 

 

3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

 

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

 

3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Αποστολή με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Daleep Singh αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να έχει συνομιλίες με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Τα  μέλη της αποστολής έχουν ασχοληθεί με ζητήματα κρίσης χρέους. Η επίσκεψη των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αποφασίστηκε έπειτα από «συνεννόηση» με το Λευκό Οίκο.

 

6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΟΙ ΗΠΑ – Τζο Μπάιντεν: Αγωνιώ να ακούσω το σχέδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας

«Ελπίζω και αγωνιώ να ακούσω για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της για να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να δρομολογήσουν ένα σχέδιο για τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων που έγιναν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

Ο κ. Μπάιντεν βρίσκεται για επαφές στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε ήδη με τον κ. Τούσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, αργότερα δε σήμερα θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

 

1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Η διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωζώνης κατά τους τελευταίους μήνες και η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς επίσης το ζήτημα των προσφυγικών ροών, το Κυπριακό, το ονοματολογικό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία και τα ενεργειακά θέματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί στι ς23 Απριλίου στο Ανόβερο της Γερμανίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

 

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια στο Αννόβερο όπου βρίσκεται από την Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για μία επίσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί εδώ και ένα χρόνο με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και αρχικά η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου ήταν μάλλον εθιμοτυπική, στην πορεία προσέλαβε εκ των πραγμάτων ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Για την ακρίβεια μετεξελίχθηκε σε άτυπη σύνοδο των «μεγάλων» της Δύσης.
Η κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν ο Ομπάμα με την οικοδέσποινα Άνγκελα Μέρκελ είχε και μία νοσταλγική νότα. Πρόκειται για την τελευταία επίσκεψη του Αμερικάνου προέδρου στην Ευρώπη, αφού η θητεία του τελειώνει στο τέλος του 2016. Οι δημοσιογράφοι, πάντως, σχολίασαν μάλλον με περιπαικτική διάθεση τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις. Σε σχετικό πηγαδάκι, μάλιστα, ένας γνωστός Αμερικάνος ρεπόρτερ είπε «love is in the air», με αποτέλεσμα να σκάσει στα γέλια όλη η αίθουσα. Στην Αθήνα παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στην άτυπη σύνοδο του Αννοβέρου, ελπίζοντας σε μία ισχυρή παρέμβαση του Ομπάμα υπέρ της Ελλάδος.

Είπε στη Μέρκελ «ότι η ανάπτυξη πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα» και επανέλαβε την επίσημη αμερικανική θέση ότι για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο απαιτείται η ελάφρυνσή του.

Αν και δεν πρόκειται για καταλυτική παρέμβαση, ήταν σημαντικό ότι ακούστηκε αυτό δημόσια από το στόμα του Αμερικανού προέδρου, στη δεδομένη στιγμή και σε γερμανικό έδαφος. «Ακριβώς, όπως ο Ομπάμα στήριξε τη Μέρκελ στο προσφυγικό ζήτημα, ανεβάζοντας τις πεσμένες μετοχές της εντός της χώρας, το ίδιο ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει και για το ελληνικό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και ένας καλός λόγος από το στόμα του Αμερικανού προέδρου θα λειτουργούσε ανακουφιστικά. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, ο Τσίπρας περιμένει φαγητό και o Ομπάμα του πετάει ψίχουλα», είπε γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος που ακολουθεί τον Πρόεδρο.

 

 

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να  θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία διαμηνύουν οι ΗΠΑ μέσω του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Χθες, παρέμβαση για το κρίσιμο αυτό θέμα είχαμε και από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.

 

26 ΜΑΙΟΥ 2016

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα για την ελληνική κρίση χρέους, στο πλαίσιο της Συνόδου των G7 στην Ιαπωνία.  Η ελληνική κρίση χρέους έχει αμβλυνθεί, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει στον οικονομικό τομέα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Στην Ελλάδα θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ  Λιου. Θα απευθύνει κάλεσμα να ενταθεί ο ρυθμός εφαρμογής «μεταρρυθμίσεων», ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

Το ΔΝΤ “στρίβει δια του αρραβώνος” από το ελληνικό πρόγραμμα – Το χρέος στα χέρια του Σόιμπλε

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]