ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΔΑΝΕΙΟΥ; Να κάνετε το σταυρό σας να έχει ο Θεός καλά τον δανειολήπτη! – Τι γίνεται με τα διαζύγια

Αρκετοί πολίτες που είχαν εγγυηθεί δάνεια για λογαριασμό τρίτων στο παρελθόν βρίσκονται σήμερα “στριμωγμένοι”, καθώς πολλοί δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της κρίσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του money-money.gr, επειδή ο  εγγυητής είναι η ασφάλεια του δανειολήπτη, αλλά και της τράπεζας , τελικά είναι εκείνος που καλείται να πληρώσει το «μάρμαρο».

Μάλιστα,  σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν μπορέσει να καλύψει το δάνειο του, τότε το χρέος βαρύνει στο ακέραιο τον εγγυητή. Και το σημαντικότερο είναι ότι ο τελευταίος δεν μπορεί να αποδεσμευθεί από το ρόλο του.

Επιπλέον, ενώ το δάνειο ενός δανειολήπτη ΚΟΥΡΕΥΕΤΑΙ, έστω με δυσκολία,   ο εγγυητής του δανείου ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να ζητήσει “κούρεμα” για το δάνειο που εγγυήθηκε.

Για να απαλλαγεί κάποιος από τις υποχρεώσεις του εγγυητή, θα πρέπει ο δανειολήπτης να το ζητήσει από την τράπεζα, να προτείνει νέο πρόσωπο και, εφόσον η τράπεζα το δεχθεί, να γίνει νέα προσημείωση ακινήτου, ώστε να φαίνεται το όνομα του νέου εγγυητή. Η διαδικασία αυτή, πέραν της δυσκολίας που παρουσιάζει, έχει και έξοδα.

Το πρόβλημα είναι έντονο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συζύγων, που έλαβαν στεγαστικό δάνειο (ο σύζυγος ως δανειολήπτης και η σύζυγος ως εγγυήτρια ή το αντίστροφο) και πριν τη λήξη του δανείου προχώρησαν σε διαζύγιο.

Στην περίπτωση αυτή ο εγγυητής δεν απαλλάσσεται αυτομάτως, αφού για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συναινέσει ο δανειολήπτης  -που θα προτείνει και νέο πρόσωπο-, αλλά να συμφωνήσει και η τράπεζα.