Γιατί ήταν σημαντικό το 2014 για το Χρηματιστήριο – Δηλώσεις Σ. Λαζαρίδη (ΕΧΑΕ)

«Η φετινή χρονιά ήταν σημαντική για το Χρηματιστήριο», δήλωσε ο Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά την πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του 2015.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη τεχνολογική και θεσμική αναβάθμιση της τελευταίας δεκαετίας, με την ένωση των αγορών μετοχών και παραγώγων και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος εκκαθάρισης, το οποίο και αξιολογήθηκε επιτυχώς για πρώτη φορά από την ενοποιημένη ευρωπαϊκή διαδικασία.

Παράλληλα, πρόσθεσε: Στο πλαίσιο της σταθερής πορείας μας στο ευρωπαϊκό πνεύμα ενοποίησης των κεφαλαιαγορών επεκτείναμε τη στρατηγική της Κοινής Πλατφόρμας φιλοξενώντας  το Χρηματιστήριο Παραγώγων της Ρουμανίας (SIBEX) και αναλαμβάνοντας την εκκαθάριση των συναλλαγών του.

Οι μελλοντικοί κανονισμοί και οδηγίες των δύο επόμενων ετών, οι οποίες επιταχύνουν τη διαδικασία ενοποίησης των αγορών και μετασχηματίζουν τις βασικές δραστηριότητες διαπραγμάτευσης και διακανονισμού συναλλαγών του Χρηματιστηρίου, απαιτούν σημαντική προσπάθεια και συντονισμό όλων των συμμετεχόντων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Ανεξάρτητα με την πορεία του δείκτη, κάθε χρόνο η ελληνική κεφαλαιαγορά επιβεβαιώνει τη σημαντικότητά της ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων ο οποίος όμως απαιτεί συνεχή προσπάθεια για εναρμόνιση με το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον των κεφαλαιαγορών, κατέληξε ο κ. Λαζαρίδης.