Χρήστος Κώνστας: Ελλάδα, ο καταλύτης

Η Ευρώπη θα αλλάξει. Η Ελλάδα θα είναι ο καταλύτης των ραγδαίων εξελίξεων. Δυστυχώς όμως ο καταλύτης θα μείνει εκτός του πυρήνα της ευρωζώνης.

Οι πολίτες της τελευταίας σοβιετικού τύπου οικονομίας της ευρωζώνης, θα προτιμήσουν την ηρωική έξοδο αντί της προσαρμογής. Θα επιλέξουν τις συντάξεις μαϊμού από την πραγματική αμοιβή.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας αποδεικνύεται υποδεέστερη των ιστορικών απαιτήσεων και μια ολόκληρη χώρα θα διψά για ρευστότητα που κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δώσει φθηνά και χωρίς ανταλλάγματα.

Χωρίς ρευστότητα το Κράτος δεν έχει να δώσει μισθούς, συντάξεις και κοινωνική προστασία. Χωρίς μισθούς, συντάξεις και παροχές, οι πολίτες δεν χρειάζονται το Κράτος. Η κοινωνία μετατρέπεται σε ζούγκλα και ο ισχυρότερος θα επιβάλει τον νόμο (του).

Η Ελλάδα δεν κατάλαβε τους όρους του παιχνιδιού της παγκοσμιοποίησης.

Θεώρησε ότι η σύγκλιση των εισοδημάτων θα επιτευχθεί νομοτελειακά, χωρίς προσπάθεια, χωρίς ανταγωνιστικότητα χωρίς εξωστρέφεια. Όταν ένα Κράτος δεν παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες που να απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά, τότε είναι υποχρεωμένο να ενισχύει τα εισοδήματα των πολιτών του με δανεισμό, κατανάλωση και με «φούσκες» (ακίνητα, μετοχές, τιμές κλπ)

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα, θύμα της νέας εποχής. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη –και μοναδική- χώρα της Ευρωζώνης που θα δηλώσει ότι θέλει να φύγει από το παιχνίδι.

Η Ευρώπη κάποια στιγμή θα αποφασίσει την δημοσιονομική της Ένωση. Θα τυπώσει δισεκατομμύρια Ευρώ για να «νομισματοποιήσει» το χρέος της και να υποτιμήσει το ενιαίο νόμισμα σε ανταγωνιστικότερες ισοτιμίες.

Δυστυχώς το όφελος αυτής της μεγάλης αλλαγής, η χώρα μας θα το παρακολουθεί από την εξέδρα των θεατών.

Θα είναι έξω από τις εξελίξεις γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε να παραμείνουν οι πολιτικοί της μέσα στο παιχνίδι της μικροκομματικής επιβίωσης….

SHARE