Χατζηδάκης: Είμαστε ακόμα στο χείλος του γκρεμού

Τη δέσμευσή του ότι θα επιχειρήσει να επεκτείνει την πολιτική συναίνεση αλλά και την παραδοχή ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη διατύπωσε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου από τον Γ. Στουρνάρα.

Είμαστε ακόμα στο χείλος του γκρεμού, επεσήμανε, λέγοντας ότι δε χωρούν ούτε λαϊκισμοί ούτε εξωραϊσμοί της κατάστασης. Το φορτίο  είναι βαρύ, πρόσθεσε, και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. «Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε γιατί η επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι η επιτυχία των Ελλήνων».

Σύμφωνα με το νέο υπουργό, το ζητούμενο είναι η αναστροφή του κλίματος ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς και να επιτευχτεί η ανάκαμψη αλλά και η δημιουργία ενός ξεκάθαρου παραγωγικού μοντέλου μακριά από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε δύο θετικές αποστολές του αναπτυξιακού πεδίου τη ρευσότητα και την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Στο 1ο πεδίο, επεσήμανε ότι η αγορά χωρίς χρήμα είναι βρύση χωρίς νερό. Κρίσιμο είναι, τόνισε, να τρέξει γρηγορότερα η Ε.Ε., ευχόμενος να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής. Προαναγγείλε εντονότερη παρουσία της ΕΤΕπ και ανακοίνωσε τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με κεφάλαια και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Πρόσθεσε ότι τη ρευστότητα θα στηρίξει και ο επενδυτικός Νόμος, στον οποίο θα υπάρξουν βελτιώσεις καθώς βασίζεται σε φορολογικά κίνητρα τη στιγμή που οι επιχειρήσεις δεν έχουν κέρδη, σε κονδύλια του ΕΤΕΑΝ και του ΕΣΠΑ το οποίο θα αναλάβει προσωπικά με εντολή του πρωθυπουργού.

Στο επιχειρηματικό πεδίο αναφέρθηκε σε λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες, πάταξη της διαφθοράς και άρση ρυθμιστικών εμποδίων.

Ειδική αναφορά έκανε λειτουργία της αγοράς και έθεσε ως βασική του προτεραιότητα την πάταξη της ακρίβειας.

Ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Γ. Στουρνάρα για το έργο του, τον χαρακτήρισε ως παλιό καλό φίλο και επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να παράσχει τεχνογνωσία στο υπουργείο.

Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση κινηθεί με ρεαλισμό το μέλλον δεν θα είναι δυσοίωνο. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη ρευστότητα αλλά και την πορεία της οικονομίας, αλλά απαιτείται ένα διετές σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικότητας.

Για τη συνένωση των 2 υπουργείων, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι μπορεί να αποβεί επωφελής αφού το νέο υπουργείο θα έχει και τα λεφτά και το εφαρμοστικό σκέλος, ωστόσο υπάρχει ρίσκο το οποίο για να αποφευχθεί θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία των δυο πλευρών με αγαστό τρόπο. Πρόσθεσε ότι η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ θα είναι το μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει την επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη.

SHARE