Φήμες για ETE-Eurobank-TT

Του Κωστή Παπαγρηγόρη

Την ώρα που Credit Agricole και Alpha Bank ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας, οι διοικήσεις των Εθνική Τράπεζα καιEurobank έχουν βγάλει από τα συρτάρια τους όλα τα εναλλακτικά σχέδια που μπορεί να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή μετά την τελική απόφαση των Γάλλων.

«Οι χαμένοι στην κούρσα διεκδίκησης της Εμπορικής Τράπεζας θα αναζητήσουν αναγκαστικά λύσεις ακόμη και μέσα από μια μεταξύ τους συγχώνευση», σχολίαζε χθες έμπειρος τραπεζίτης, καθώς όπως εκτιμά ούτε η πιθανή απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από έναν εκ των δύο χαμένων από την μάχη της Εμπορικής, μπορεί να του προσδώσει ουσιαστικό στρατηγικό πλεονέκτημα.

Εάν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι η μετεξέλιξη της Τράπεζας Πειραιώς σε βασικό πυλώνα του συστήματος, μετά τις δύο πρόσφατες στρατηγικές κινήσεις που δρομολογεί, τότε η ανάγκη για συνεργασίες μεταξύ των τριών γίνεται επιτακτική, καταλήγει ο ίδιος.

Μετά την ισχυροποίηση της Alpha Bank, η πίεση για πρωτοβουλίες μεταφέρεται στο στρατόπεδο της Eurobank γιατί η τράπεζα του Ομίλου Λάτση, ακόμη και εάν μπει δυναμικά στη διεκδίκηση του Τ.Τ, θα έχει μείνει πίσω στην κούρσα του ανταγωνισμού, σε σχέση με τους άλλους τρεις μεγάλους.

Σε ότι έχει να κάνει με την Εθνική Τράπεζα, λόγω του μεγέθους της και του συστημικού της ρόλου, δεν νιώθει τόσο άμεσα την πίεση των εξελίξεων, αν και μετά την απώλεια της Εμπορικής Τράπεζας και ανακεφαλαιοποίησης του Τ.Τ ή διαχωρισμού του σε καλό και κακό κομμάτι, η αγορά θεωρεί δεδομένο ένα σχήμα ΕΤΕ  – Τ.Τ.

Ωστόσο στο περιθώριο των όποιων εξελίξεων η διοίκηση του Αλ. Τουρκολιά παράλληλα με τον στόχο την κεφαλαιακής θωράκισης δρομολογεί και τις κινήσεις μεγέθυνσης του Ομίλου.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κρίνει σύμφωνα με πληροφορίες ότι ένα deal με τηνEurobank είναι στην παρούσα συγκυρία το πλέον συμφέρον και για τους δύο Ομίλους. Έτσι πήρε την σκυτάλη από τον προκάτοχό του Απ. Ταμβακάκη ο οποίος την περασμένη Άνοιξη επεχείρησε μια πρώτη συζήτηση μεταξύ των δύο ομίλων η οποία ωστόσο τερματίστηκε άδοξα λόγω των εκλογών που ακολούθησαν. Από εκείνο το σημείο που σταμάτησαν οι συζητήσεις επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες να ξεκινήσουν και πάλι με το κλίμα να διαπιστώνεται, από καλά πληροφορημένες πηγές, ότι είναι ιδιαίτερα «ζεστό».

Μάλιστα μετά την πρόσφατη απόφαση του Ομίλου, βασικός μέτοχος της Eurobank να μην είναι το EFG Group αλλά τα εννέα νεότερα μέλη της οικογένειας Λάτση, ξεπερνάται και η πιθανή αντίδραση που θα μπορούσε να προκύψει από την έλευση του Σπ. Λάταση ως βασικού μετόχου στην ΕΤΕ, σε μια πιθανή συγχώνευση της με την Eurobank. Μάλιστα τραπεζικοί κύκλοι που υποστηρίζουν το εν λόγω σενάριο τονίζουν ότι αποτελεί κοινό μυστικό στην πιάτσα της πλατείας Συντάγματος πως ο όμιλος Λάτση αφού αποδέσμευσε την Eurobank Ελλάδος από τον διεθνή του βραχίονα δεν έχει αντίρρηση να συζητήσει ένα deal με την Εθνική Τράπεζα.

Είναι προφανές ότι μια συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας – Eurobank, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, δημιουργεί ένα σχήμα που όχι μόνο αλλάζει την δομή του εγχώριου τραπεζικού χάρτη, αλλά αναμφίβολα θα προκαλέσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς το μέγεθός του θα του ανοίξει ξανά τον δρόμο για την διεθνή διατραπεζική αγορά κεφαλαίων.

Την ίδια στιγμή και με δεδομένο ότι οι δύο όμιλοι διαθέτουν μετοχική παρουσία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η απορρόφησή του είτε από το ενιαίο σχήμα είτε από κάποιον από τους δύο μεμονωμένα θεωρείται μονόδρομος στην τραπεζική αγορά.

Τόσο στην Εθνική Τράπεζα όσο και στην Eurobank έχουν μελετήσει αναλυτικά την περίπτωση απορρόφησης του ΤΤ και κρίνουν ότι εφόσον πρώτα ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα τότε το ενδιαφέρον τους θα είναι κάτι παραπάνω δεδομένο. Μόνος σκόπελος είναι οι εργαζόμενοι στο ΤΤ και κυρίως ο μεγάλος αριθμός τους αλλά και το κόστος αμοιβών τους, τα οποία αποτελούν εμπόδια στην δημιουργία αυξημένων συνεργειών.

 

Καταλύτης εξελίξεων η Τρόικα

Την ίδια στιγμή η στάση που υιοθέτησε το κλιμάκιο της Τρόικας κατά  τις τελευταίες επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες τόσο με το Οικονομικό Επιτελείο όσο και με τις Διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ασκεί τεράστια πίεση για την επίσπευση των ανακατατάξεων στο τραπεζικό σύστημα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκαθάρισαν σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι ένα πιστωτικό σύστημα με τέσσερις τράπεζες είναι για αυτούς κόκκινη γραμμή. Σύμφωνα με τους ίδιους, μόνο τέσσερις – στην καλύτερη περίπτωση – τράπεζες μπορούν να επιβιώσουν υπό τις παρούσες συνθήκες στην ελληνική αγορά, και απαίτησαν την χάραξη μιας στρατηγικής που θα προσανατολίζεται προς το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Πηγή:  www.axiaplus.gr

SHARE