Σόιμπλε προς Τσίπρα: “Είναι η εφαρμογή ηλίθιε” – Ειρωνίες και καρφιά στο Νταβός για ΔΝΤ και Grexit

tsipras schaeuble davos

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η σημερινή ημέρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με τη μονομαχία Σόιμπλε – Τσίπρα να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ, με την οικονομική και  προσφυγική κρίση να βρίσκονται στο επίκεντρο και τους δύο άντρες να ανταλλάσσουν θανατηφόρα σχόλια!

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αποκάλυψε ότι δεν ήταν κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά τον έπεισε η Καγκελάριος Μέρκελ για το αντίθετο. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, προκειμένου να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη.

Αίσθηση προκάλεσε η φράση του Σόιμπλε, o οποίος τόνισε ότι «είναι η εφαρμογή ηλίθιε», θέλοντας να τονίσει τη σημασία της απαρέγκλιτης εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταξύ Ελλάδας – δανειστών, παραφράζοντας τη φράση του Μπιλ Κλίντον που είχε πει «είναι η οικονομία, ανόητε».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση. Την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά ήπειρός δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι καιρός να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τη δημοκρατία την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

 “Ούτε εγώ είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να ανάψει κάποιος κερί σε δωμάτιο με δυναμίτες, ούτε όμως είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι. Καλύτερα να βρει τρόπο να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες” σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην φράση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ότι έξοδος του ΔΝΤ από το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα σήμαινε άναμμα κεριού σε δωμάτιο με δυναμίτες.

“Εκτός από το να θέλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί πρέπει να γίνουμε και πιο παραγωγικοί. Στο θέμα αυτό δεν είναι μόνο το εργασιακό κόστος το κριτήριο. Υπάρχει σειρά κριτηρίων.

Χαίρομαι που υπάρχει κοινή συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς στην Ελλάδα ώστε να μην έχουμε  νέα, 13η μείωση στις συντάξεις”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας στο σχόλιο Σόιμπλε περί ανταγωνιστικότητας.

Όσον αφορά το Grexit,  ο Α. Τσίπρας τόνισε:  “Δεν είναι ώρα για διάφορα exits. Για να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη. Είναι ώρα να γυρίσουμε στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης που είναι η Δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή”.

Για το προσφυγικό

Embedded image permalinkΟ Σόιμπλε χαρακτήρισε ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο.  Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαίκής Ένωσης θα πρέπει να βοηθήσουν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο, πριν “σκοτώσουμε” τη Σένγκεν.

SHARE