Το σχέδιο Πιτσιόρλα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – «Καταστροφή» απαντά η διοίκηση

“Μόνο αν αλλάξουν χέρια τα ναυπηγεία, μέσω της διαδικασίας του ειδικού διαχειριστή, θα καταστεί εφικτό να επαναλειτουργήσουν ομαλά και να συντείνουν στην επιχείρηση ανάπτυξης της χώρας” επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας χθες στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο πλάνο της κυβέρνησης για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς επίσης και στις εξελίξεις γύρω από το εν λόγω θέμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στο ναυπηγείο θα εισέλθει ειδικός διαχειριστής, ένας από τους μεγαλύτερους ελεγκτικούς ‬ ‭ ομίλους ‬ ‭ στον ‬ ‭ κόσμο, ο ‭ οποίος ‬ ‭ θα ‬ ‭ αναλάβει ‬ ‭ όπως ‬ ‭ έχει ‬ ‭ καταρχήν ‬ ‭ συμφωνηθεί ‬ με ‬ ‭ την Ευρωπαϊκή ‭ επιτροπή ‬ ‭ να ‭ βγάλει σε ‬ πλειστηριασμό ‬ ‭ ορισμένα ‭ από ‬ τα ‬ περιουσιακά ‬ του ‭ στοιχεία. Σε δεύτερη ‬ ‭ φάση ‬ ‭ το ‬ ‭ ναυπηγείο ‬ ‭ θα ‬ ‭ χωριστεί σε δύο κομμάτια ‬ ‭ όπως επιτάσσει ‬ ‭ και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως αντιστάθμισμα για τις παράνομες επιδοτήσεις που δόθηκαν στα ΕΝΑΕ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Το πρώτο θα είναι αποκλειστικά στρατιωτικό ναυπηγείο ‭ ‬και ‭ ‬θα ‭ ‬περιλαμβάνει ‭ ‬τη λεγόμενη ‭ ‬τέταρτη ‭ ‬σταθερή δεξαμενή‭ ‬ και‭ ‬ τους προβλήτες, που την υποστηρίζουν. Στο λεγόμενο εμπορικό κομμάτι, θα εμπλακούν και τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου.

Στο‭ ‬χαιρετισμό‭ ‬του,‭ ο ‬υφυπουργός‭, όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, επισήμανε:‭ ‬ ‭ ‬«…βλέπουμε‭ ‬τα‭ ‬πρώτα‭ ‬θετικά‭ ‬ ‭ ‬αποτελέσματα‭ ‬στον Πειραιά από την ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π. Η Ελλάδα έχει μπει στον παγκόσμιο χάρτη μεταφορών. Η θέση μας έχει αναβαθμιστεί και τα οφέλη για την οικονομία είναι μεγάλα. Σε αυτό το πλαίσιο, το θέμα των ναυπηγείων αποκτά τεράστια σημασία, καθώς πρόκειται για την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να βρεθεί άλλη λύση και πιστεύω πως, μόνο αν αλλάξουν “χέρια” τα ναυπηγεία, μέσω της διαδικασίας του ειδικού διαχειριστή, θα καταστεί εφικτό να επαναλειτουργήσουν ομαλά και να συντείνουν στην επιχείρηση ανάπτυξης της χώρας».

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, τόνισε: «Η ναυπηγοεπισκευή, η οποία είχε ‬αφεθεί‭ ‬«στην‭ ‬τύχη ‬της»‭ ‬τα ‬τελευταία ‬είκοσι ‬χρόνια,‭ ‬μπορεί ‬να ‬γίνει ‬μοχλός ‬ανάκαμψης‭ ‬ ‭ ‬της ελληνικής οικονομίας. Εάν ο Πειραιάς αναπτύξει τη ναυπηγοεπισκευή και τα‭ ‬ Logistics, τα έσοδα θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο. Ο απώτερος στόχος μας είναι να καρπωθεί τον πλούτο του λιμανιού του Πειραιά, τόσο η πόλη, όσο και η επιχειρηματικότητα της ευρύτερης περιοχής και όχι να εγκλωβιστεί η εφοδιαστική και μεταφορική επιχειρηματικότητα μέσα στο λιμάνι. Ολοι οι επενδυτές επομένως πρέπει να δείχνουν μία εξωστρέφεια. Παλιά, η ναυτιλία συνεισέφερε στη χώρα μας 18 δις, ενώ τώρα μόνο 4 δις. Το γεγονός ότι λείπουν 14 δις, οφείλεται στα προβλήματα, τα οποία υφίστανται στη ναυπηγοεπισκευή και τον εφοδιασμό πλοίων».

Επίσης, ο κ. Κορκίδης παρέδωσε στον κ. Πιτσιόρλα υπόμνημα, αναφορικά με τις νομοθετικές και διοικητικές‭ ‬ ρυθμίσεις ‬που δημιουργούν ‬προβλήματα ‬στη‭ διαδικασία ‬εφοδιασμού ‬πλοίων ‬γραμμών εξωτερικού από τις ελληνικές εφοδιαστικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά καταλαμβάνουν έκταση 832.000 τ.μ., με στεγασμένες εγκαταστάσεις 65.000 τ.μ. Διαθέτουν δύο μόνιμες δεξαμενές 500 και 250 χιλιάδων DWT. Επίσης, δύο πλωτές δεξαμενές 72 και 60 χιλιάδων DWT, οι οποίες είναι υπό κατάσχεση από το ελληνικό Δημόσιο και κεκλιμένη ναυπηγική κλίνη για καθέλκυση πλοίων ή τμημάτων αυτών. Η δεξαμενή των 500 χιλιάδων DWT είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες διεθνώς.

Η απάντηση της διοίκησης

Με μια επιστολή προς του εργαζόμενους η διοίκηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) «απαντά» στα σχέδια του Στέργιου Πιτσιόρλα για τη δημιουργία νέου ναυπηγοεπισκευαστικού φορέα.Η διοίκηση της ΕΝΑΕ δηλώνει ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης «αντιμετωπίζει την απόλυτη καταστροφή, τον τεμαχισμό και πλειστηριασμό των εγκαταστάσεων και των περιουσιακών στοιχείων της, την απώλεια των θέσεων εργασίας και τη μετατροπή της σε κέλυφος κενό περιεχομένου».

Παράλληλα υπόσχεται στους εργαζόμενους χρήματα έναντι των οφειλών της από την αποζημίωση που αναμένει από το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο.

Νωρίτερα ο Σ. Πιτσιόρλας είχε παρουσιάσει το πλάνο της κυβέρνησης για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στο πλαίσιο της τακτικής Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017.

Για να προχωρήσει, βέβαια, το σχέδιο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση απαιτείται η συμφωνία τόσο των ιδιωτών που ελέγχουν σήμερα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όσο και των ιδιοκτητών των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως η δημιουργία ενιαίου ναυπηγοεπισκευαστικού φορέα περιλαμβάνονταν από την πρώτη στιγμή στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στο Ναυπηγείο θα εισέλθει ειδικός διαχειριστής, ένας από τους μεγαλύτερους ελεγκτικούς ομίλους στον κόσμο, ο οποίος θα αναλάβει, όπως έχει κατ’ αρχάς συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να βγάλει σε πλειστηριασμό ορισμένα από τα περιουσιακά του στοιχεία.

Σε δεύτερη φάση, το Ναυπηγείο θα χωριστεί σε δύο κομμάτια, όπως επιτάσσει και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως αντιστάθμισμα για τις παράνομες επιδοτήσεις που δόθηκαν στα ΕΝΑΕ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Το πρώτο θα είναι αποκλειστικά στρατιωτικό Ναυπηγείο και θα περιλαμβάνει τη λεγόμενη τέταρτη σταθερή δεξαμενή και τους προβλήτες που την υποστηρίζουν. Στο λεγόμενο εμπορικό κομμάτι, θα εμπλακούν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου.

Η επιστολή της διοίκησης των ναυπηγείων στους εργαζόμενους

Με προηγούμενες ανακοινώσεις η Εταιρία σας πληροφόρησε για τα μέτρα που άμεσα έλαβε με σκοπό να αντιμετωπίσει την έσχατη υπαρξιακή απειλή που αντιπροσωπεύει το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως περιγράφηκε από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Για χρόνια η ΕΝΑΕ ασφυκτιεί οικονομικά γιατί η Ελληνική Δημοκρατία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σήμερα όμως, με το σχέδιο της κυβέρνησης, αντιμετωπίζει την απόλυτη καταστροφή, τον τεμαχισμό και πλειστηριασμό των εγκαταστάσεων και των περιουσιακών στοιχείων της, την απώλεια των θέσεων εργασίας και τη μετατροπή της σε κέλυφος κενό περιεχομένου.

Σήμερα, σας πληροφορούμε, ότι με σκοπό να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ με την έγκριση του κύριου μετόχου, αποφάσισε την εκχώρηση από την όποια αποζημίωση που μπορεί να επιδικασθεί στην ΕΝΑΕ από το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο (ICC), του ποσού που αντιστοιχεί στην πληρωμή των απολαβών σας για την περίοδο 1ης Οκτωβρίου 2013 έως 30ής Απριλίου 2014.

Καλούμε το Σωματείο σας δια του νομικού συμβούλου του να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για την ανωτέρω εκχώρηση και την εκχώρηση των 25 εκατ. ευρώ σχετικά με την καταχρηστική κατοχή και χρήση του Ναυπηγείου και των εργαζομένων του για εργασίες πέραν της ολοκλήρωσης των υποβρυχίων.

SHARE