ΤΟ ΒΗΜΑ: Υπουργός εκβιάζει εισαγγελέα για την υπόθεση της Λαϊκής – Παπαγγελόπουλος: Η διαπλοκή παραληρεί

vima papagelopoulosΠρωτοφανείς απειλές κατά εισαγγελέως αποκαλύπτει στο σημερινό πρωτοσέλιδό του «Το Βήμα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εκβίαζε την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη.

Διαρκείς παρεμβάσεις στην άσκηση των καθηκόντων της αλλά και απειλές κατά της ιδίας και της οικογενείας της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο, καταγγέλλει η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη.

Πρόκειται για την εισαγγελέα που χειρίστηκε τη δικογραφία Βγενόπουλου και εναντίον της οποίας ζητήθηκε πειθαρχική έρευνα από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου λίγες μέρες μετά την απόφασή της να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να της είπε: «…Δώσε πίσω τη δικογραφία Βγενόπουλου για να κάνεις Χριστούγεννα». Η κ. Τσατάνη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πιεστικά μου εζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, από την οποία όπως μου εδήλωσε παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα για να ευνοήσω εμπλεκόμενα πρόσωπα».

Και συνεχίζει: «Χαρακτηριστικά δε τόνισε ότι έχω στα χέρια μου ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος μου… και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου. Κατόπιν των ανωτέρω και με την απαιτούμενη ψυχραιμία του ανέφερα ότι είμαι αφοσιωμένη στο έργο μου».

Η υπόθεση έχει φτάσει στη Βουλή, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει στην εφημερίδα ότι δεν μπήκε ποτέ στην ουσία της υπόθεσης.

                                  Η απάντηση Παπαγγελόπουλου

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε ανακοίνωση του ανέφερε: «Η διαπλοκή ψυχορραγεί και παραληρεί. Λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού για αυτήν παίζει τα ρέστα της. Η κα Τσατάνη παραδέχεται στην ανακοίνωση της ότι με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, με δική της πρωτοβουλία. Εντυπωσιακά αστείο είναι ότι σαν αιτία της επίσκεψης της, επικαλείται δηλώσεις που δεν είχα κάνει ακόμα, αλλά έκανα 15 μέρες μετά τη συνάντηση μας. Η αλήθεια είναι ότι με επισκέφθηκε για την συμβουλεύσω και να τη βοηθήσω.

Ενεργώντας πάντα θεσμικά έχω στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση για να τον ενημερώσω και να ενημερωθούν στη συνέχεια και οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με την επιστολή αυτή απαντάω σε όσα ισχυρίζεται η κα Τσατάνη. Την Δευτέρα, που θα δημοσιοποιηθεί η επιστολή, θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του».

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Για απόπειρα εγκαθίδρυσης κομματικού κράτους και απροκάλυπτης χειραγώγησης της δικαιοσύνης κατηγορεί την κυβέρνηση η Ν.Δ.

«Η επίκληση της μόνιμης δικαιολογίας περί “διαπλοκής” μόνον ως ομολογία πράξεων ωμής κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών ακούγεται» τονίζει στη συνέχεια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ζητάει την «άμεση διαβίβαση στη Βουλή της υπόθεσης των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από τον αρμόδιο υπουργό αναπληρωτή της και την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να απαντήσει η Κυβέρνηση στα καταλυτικά ερωτήματα που έχουν προκύψει».

«Η Νέα Δημοκρατία δε θα επιτρέψει τη χειραγώγηση και τρομοκράτηση της  Δικαιοσύνης. Και προειδοποιεί: Κάτω τα χέρια από τη Δικαιοσύνη κ. Τσίπρα» καταλήγει η Ν.Δ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε την άμεση διαβίβαση στη Βουλή της υπόθεσης των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, αλλά και τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να απαντήσει η κυβέρνηση στα ερωτήματα που έχουν προκύψει.

 

ΠΑΣΟΚ: ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ  αναφέρει  ότι το θέμα δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι γνωστό ότι και κατά το παρελθόν έβαζε το «δεξί» τότε χέρι του με παρόμοιο τρόπο.

» Σήμερα έχει ως φαίνεται αναλάβει την υλοποίηση της επικίνδυνης και καθεστωτικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ για την δικαιοσύνη. Αυτό δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτό.»

 

 

ΠΟΤΑΜΙ: Ωμή παρέμβαση – Θεσμική εκτροπή

Για ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη κάνει λόγο το Ποτάμι, καταγγέλλοντας τις «συνεχείς, απροκάλυπτες και πρωτοφανείς προσπάθειες χειραγώγησής της».

«Η ωμή παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης  και δυστυχώς πρώην δικαστικού λειτουργού, που προσπάθησε, με απειλές, πιέσεις και μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές, να επιβάλει στην εισαγγελέα Εφετών τη θέληση της Κυβέρνησης για δικογραφία που χειριζόταν, δεν συνιστά μόνον νομικό ατόπημα αλλά και επικίνδυνη θεσμική εκτροπή και δείχνει με κυνικό τρόπο ότι η κυβέρνηση έχει καθεστωτική αντίληψη για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, την θέλει απολύτως ελεγχόμενη και τους δικαστικούς λειτουργούς απολύτως υπάκουους» αναφέρει αναλυτικά, το Ποτάμι.

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι «είναι πλέον πρόδηλο πού στόχευε η προειδοποίηση πριν από λίγες μέρες του ίδιου υπουργού για ‘’δικαστικά’’ δήθεν ‘’πραξικοπήματα’’ και την εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας αντιμετώπισή τους».

Τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της δικαιοσύνης και οι απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις, που παραβιάζουν το σύνταγμα, τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, παραπέμπουν σε ολοκληρωτικό καθεστώς και όχι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, καταλήγει και διαβεβαιώνει ότι το Ποτάμι θα σταθεί απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια και καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να κάνουν το ίδιο.

 

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Εικόνα ανεπίτρεπτων παρεμβάσεων και επίδειξης «πανοπτικού» ελέγχου στη Δικαιοσύνη μέσω διαύλων που έχουν, λόγω της προϊστορίας τους, πολύ συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκροτούν δομή εξουσίας που εξυπηρετεί την κυβέρνηση συνιστούν, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τα δημοσιεύματα για παρεμβάσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  και νυν βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τονίζει στη δήλωσή του ότι «όταν το ίδιο συμβαίνει ως κυβερνητική πράξη ή ως δεδηλωμένη πρόθεση στη Δικαιοσύνη, στις Ανεξάρτητες Αρχές, στα ΜΜΕ, στο Διαδίκτυο, τίθεται μείζον ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

»Όταν ζητούσα πριν λίγες ημέρες να συζητηθεί το ζήτημα της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να κληθούν σε ακρόαση ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, δεν ήξερα ότι ήδη εκκρεμούσε πρωτοφανής καταγγελία εισαγγελέα Εφετών που είχε θέσει στο αρχείο γνωστή δικογραφία και κατά της οποίας είχε παραγγείλει πειθαρχική έρευνα η κ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Τώρα κάποιες δηλώσεις και ενέργειες φωτίζονται περισσότερο και κυρίως συσχετίζονται».

Ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για μεγάλα θεσμικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν από τις παραδοχές που έχει ήδη κάνει ο κ. αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης με κοινοβουλευτικές και άλλες δημόσιες τοποθετήσεις του και με τα όσα ο ίδιος δήλωσε αντικρούοντας την αναφορά της εισαγγελέως εφετών Αθηνών, «της οποίας προφανώς έλαβε γνώση πριν διαβιβαστεί στη Βουλή».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαγγελόπουλος:

– Συνομολογεί ότι παρακολουθεί ποινικές προδικασίες, που είναι κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μυστικές και την πορεία δικογραφιών που εκκρεμούν στη εισαγγελία όχι για λόγους διοίκησης της δικαιοσύνης αλλά επί της ουσίας.

– Επαινεί ή ψέγει δημόσια ενέργειες ή ακόμη και απλές προθέσεις εισαγγελικών λειτουργών, που βεβαίως δεν δικαιούται να γνωρίζει με νόμιμο τρόπο και τις οποίες ταυτοχρόνως γνωρίζουν επιλεγμένα έντυπα ή ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

– Έχει προτιμήσεις για το ποιοι εισαγγελικοί λειτουργοί θα χειριστούν υποθέσεις για τις οποίες εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι στο αφηρημένο πλαίσιο κατηγορίας υποθέσεων αλλά συγκεκριμένα και ειδικά.

– Εκδηλώνει τη συμφωνία ή τη διαφωνία του με την κίνηση πειθαρχικών διαδικασιών κατά εισαγγελικών λειτουργών όταν έχει ήδη επιληφθεί ο δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός που είναι πειθαρχικός προϊστάμενος τους.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Α.ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

Για «απροκάλυπτες επεμβάσεις στην Δικαιοσύνη εις βάρος του» μιλά ο Ανδρέας Βγενόπουλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.Αναρωτιέται «ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από αυτές τις παράνομες επεμβάσεις και με τι κίνητρα γίνονται, όταν μάλιστα τα ποσά που διακυβεύονται μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων είναι τεράστια». Σημειώνει ότι ο «αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος ελέγχεται πλέον για την διάπραξη πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων», ενώ επαναλαμβάνει ότι παρά τα στοιχεία που διαθέτει «δεν μου έχει ζητηθεί ακόμη να καταθέσω αρμοδίως»

Αναλυτικά:

«Μετά τις καταγγελίες της αρμοδίας Εισαγγελέως Εφετών που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις αποκαλύψεις και τα στοιχεία που παρουσίασα σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, αλλά και τα στοιχεία που διαθέτω και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μου δεν μου έχει ζητηθεί ακόμη να καταθέσω αρμοδίως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος ελέγχεται πλέον για την διάπραξη πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων.

Μάλιστα με την επιστολή που ο ίδιος απέστειλε στον κ. Πρόεδρο της Βουλής, προφανώς χωρίς να συμβουλευθεί ένα καλό ποινικολόγο, ήδη ομολογεί ένα μέρος των εναντίον του κατηγοριών που, σε συνδυασμό με πράξεις που επακολούθησαν, θα αξιολογηθούν κατά την διάρκεια της ποινικής του διευρεύνησης.

Στα πλαίσια αυτά οι πολιτικές ξυλινολογίες του τύπου «η διαπλοκή ψυχορραγεί» κ.λπ. είναι άνευ αντικειμένου διότι η υπόθεση δεν είναι πλέον πολιτική αλλά ποινική.

Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να εκφράσω την θλίψη μου για τις απροκάλυπτες επεμβάσεις στην Δικαιοσύνη εις βάρος μου σε μία περίοδο μάλιστα όπου η MIG από την οποία ζουν αμέσως ή εμμέσως 30.000 οικογένειες, διεκδικεί νομίμως από την Κυπριακή Δημοκρατία ποσόν άνω του 1 δισ. Ευρώ, ενώ η ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με την έγκριση της «φίλης» Κυπριακής Κυβέρνησης διεκδικεί από την Ελληνική Δημοκρατία περίπου 4 δισ. ευρώ.

Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από αυτές τις παράνομες επεμβάσεις και με τι κίνητρα γίνονται, όταν μάλιστα τα ποσά που διακυβεύονται μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων είναι τεράστια;»

SHARE