Γ.Μουζάλας: «Η Ελλάδα δεν θα γίνει Λίβανος» – Αυστρία και γείτονες εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες – Γη και ύδωρ στα Σκόπια

mouzalas brusellsΗ Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει Λίβανος, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στη Σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για το προσφυγικό.  

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει δεκτές μονομερείς ενέργειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι αν η Ευρώπη είναι ενωμένη ή όχι» τόνισε ο κ.Μουζάλας, ο οποίος και αναφερόμενος στο «κλείσιμο» των βόρειων συνόρων της Ελλάδας για τους Αφγανούς πρόσφυγες, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν πέντε αστυνομικοί διευθυντές χωρών ανάμεσα στις οποίες είναι και χώρες εκτός Ε.Ε να μπορούν να αλλάξουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από όλους τους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε.

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες.  Μπορεί και η χώρα μας να προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες» υπογράμμισε ο κ.Μουζάλας.

Στη σημερινή συνάντηση ένα από τα σχέδια που θα συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών στις Βρυξέλλες θα είναι η πρόταση της Αυστρίας και των οκτώ Βαλκανικών χωρών να λαμβάνουν τα δαχτυλικά αποτυπώματα όλων όσων εισέρχονται και να στέλνουν πίσω οποιονδήποτε δεν έχει διαβατήριο ή έχει πλαστά στοιχεία.

prosfygiko

 

 

Διάσκεψη Βιέννης: Η Αυστρία και οι γείτονες εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα! Γη και ύδωρ στα Σκόπια

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot με τους πρόσφυγες να ξεκινούν ακόμα και από την Λαμία για να φτάσουν στην Ειδομένη, όπου επικρατεί ένα χάος, στην Βιέννη συναντήθηκαν η Αυστρία και χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Αν και δεν συμφωνήθηκε τυπικά κλείσιμο των ελληνικών συνόρων, η διάσκεψη των “9” προτάσσει λύσεις σε εθνικό επίπεδο, όπου κάθε χώρα θα “επιλέγει” αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και θα περνάνε, γεγονός που σημαίνει ότι οι λοιποί, θα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με την Μικλ-Λάιτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα, θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται.

Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.

Η διάσκεψη στη Βιέννη, έδωσε…γην και ύδωρ στα Σκόπια, για τα οποία μάλ ιστα χρησιμοποιήθηκε επισήμως η ονομασία “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”!

Αυστρία και Δυτικά Βαλκάνια εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην ΕλλάδαΣτο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε  τονίζεται πως  συμφωνήθηκε η “πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της Μακεδονίας”, καθώς επίσης ότι θα υπάρξει, αύξηση σε 20, του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Η  Ελλάδα, αν και απούσα,  βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης καθώς σημειώθηκε πως «Η συνεργασία με την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων παραμένει σημαντική. Κρίνεται απαραίτητη και ενθαρρύνεται η περαιτέρω επικοινωνία και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ».

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε εκ νέου στη συνέντευξη Τύπου, πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαική λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Η Κομισιόν εξέφρασε σφοδρότατα την ενόχλήση της για τις μονομερείς δράσεις της αυστριακής κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που το Βερολίνο προσπαθεί να διατηρήσει ουδέτερη στάση.

 

Στη σύσκεψη μετείχαν οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.

 

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ Α.ΜΕΡΚΕΛ

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, κατά την οποία της εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.Παράλληλα, ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΤΖΙΑ – ΣΤΑΙΝΜΑΙΕΡ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αναφορικά με τις τελευταίες, δραματικές εξελίξεις στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.
Αναφερόμενος στη σημερινή διάσκεψη της Αυστρίας με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις, οι οποίες το αφορούν».
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαουσάν Σέμπλι, η γερμανική πλευρά υπογράμμισε, «για άλλη μια φορά, ότι στην προσφυγική κρίση μόνο μια ευρωπαϊκή λύση μπορεί να οδηγήσει στον στόχο».

«Ο υπουργός έχει συχνά επισημάνει ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν και το είπε χθες και πάλι στον Έλληνα ομόλογό του» δήλωσε η κυρία Σέμπλι και τόνισε ότι «δεν θα προχωρήσουμε, αν ο καθένας προσπαθεί να επιφέρει λύσεις μόνος για τον εαυτό του», ενώ πρόσθεσε πως «είμαστε όλοι της άποψης ότι «πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα» και «δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό».

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…


eidomenh2Αυστριακοί στρατιώτες θα μπορούσαν να συνδράμουν την ΠΓΔΜ στη διασφάλιση των συνόρων της, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας, Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες περιφέρονται στην ελληνική επικράτεια.

Η ανησυχία να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα στρατόπεδο εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών είναι πιο έντονη από ποτέ, καθώς οι γειτονικές χώρες κλείνουν τα σύνορα και η Τουρκία δεν συνεργάζεται προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

aystria amynasΟ υπουργός Άμυνας της Αυστρίας πρόσθεσε ότι το διάστημα αυτό βρίσκεται στα Σκόπια αποστολή του αυστριακού υπουργείου Αμύνης προκειμένου να συζητήσει με τις εκεί αρχές το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας. Ο υπουργός σημείωσε ότι το ενδιαφέρον για μια ευρωπαϊκή λύση εξακολουθεί να είναι μεγάλο, εντούτοις όσο δεν υπάρχει μια λειτουργική καταγραφή στην Ελλάδα, μια πανευρωπαϊκή ανακατανομή ή μια συνεργασία με την Τουρκία, θα συνεχίσουν να υλοποιούνται εθνικά μέτρα.

Στη Βιέννη η σύνοδος των απροθύμων

Εν τω μεταξύ στη Βιέννη, Αυστρία και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα αποφασίσουν σήμερα για τα σύνορα, ερήμην της Ελλάδας!

Ενώ η Γερμανία συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό, η Αυστρία έχει συγκαλέσει για σήμερα τη “συνάντηση των απροθύμων”, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Στο προοίμιο της Διάσκεψης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, η αυστριακή κυβέρνηση ζητά εκ νέου την αυστηροποίηση των ελέγχων κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού, εντείνοντας παράλληλα τις πιέσεις προς τη Γερμανία, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Η ΠΓΔΜ διαδραματίζει αποφασιστικής σημασίας ρόλο στα σχέδια της Βιέννης για περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τη βόρεια Ευρώπη. “Στις χώρες της Βαλκανικής Οδού υπάρχει η ανησυχία ότι οσονούπω και η Γερμανία ενδέχεται να τερματίσει την πολιτική των ανοιχτών συνόρων με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε αυτές (τις χώρες της Βαλκανικής Οδού)”.

Κλειστή η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ – Πάνω από 2.500 πρόσφυγες έτοιμοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο

Κλειστή είναι, από νωρίς το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας, έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί, “εγκαινιάσθηκε” η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση -μέχρι στιγμής- 19 λεωφορείων με πρόσφυγες, 7 εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν από την Κοζάνη.

Πάντως, λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα -λόγω των αγροτικών μπλόκων- ή καθ’ οδόν σε όλη την εθνική οδό, από Αθήνα καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα έχει ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.

Ενδεικτικό του μεγέθους της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα μας, είναι το γεγονός ότι πρόσφυγες ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία προς την Ειδομένη!

SHARE