Τι Συζήτησαν Παπαδήμος με Ράπανο, Ταμβακάκη

Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη συνάντηση που είχε με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, τον πρόεδρό της Βασίλη Ράπανο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Απόστολο Ταμβακάκη.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα που συνδέονται με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική έχει ήδη ανακοινώσει πως σκοπεύει να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση αντλώντας κεφάλαια από το Δημόσιο με έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Παράλληλα, η έκθεση της διαγωνιστικής έρευνας της BlackRock αναμένεται να παραδοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και το αποτέλεσμα από το PSI, θα καθορίσουν το μέλλον του κλάδου.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική θα βάλει στο ταμείο της 1 δισ. ευρώ, με το αιτιολογικό ότι στην πρώτη διαδικασία κατανομής των κεφαλαίων είχε χρησιμοποιήσει λιγότερα κεφάλαια από αυτά που της αναλογούσαν.

Ανάλογη κίνηση, ύψους 400 εκατ. ευρώ, αποφάσισε η Τράπεζα Πειραιώς. Στόχος της κίνησης είναι η θωράκιση της τράπεζας έναντι της κρίσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα προκύψουν από το πρόγραμμα εθελοντικής συμμετοχής στο PSI, καθώς και των αποτελεσμάτων της διαγνωστικής έρευνας της BlackRock.

Η έκθεση της BlackRock αναμένεται να παραδοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος έως τις αρχές Ιανουαρίου και μαζί με το αποτέλεσμα από το PSI θα καθορίσουν το μέλλον του κλάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχώρησε το Σάββατο στην υποβολή προσφοράς για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ΤΒank (πρώην ASPIS BANK), εκτός ορισμένων συγκεκριμένων υποχρεώσεων. Τη διαδικασία ενεργοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος βάσει του Ν.3601/2007.

Την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει τη δυνατότητα στην ΤτΕ να επιταχύνει τη σχετική διαδικασία, κάνοντας η ίδια την αξιολόγηση της Tbank χωρίς ορκωτό λογιστή.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε αναγκαία την υπαγωγή της ΤBank στα μέτρα εξυγίανσης που προβλέπει ο Ν. 3601/2007, όπως τροποποιήθηκε από τον πρόσφατο νόμο 4021/2011, αφού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της ΤBank, δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας της τελευταίας.

Με την εφαρμογή στην TBank των νέων διατάξεων περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της τράπεζας και η απρόσκοπτη συνέχεια των εργασιών, οι οποίες υποστηρίζονται από το υπάρχον προσωπικό και δίκτυο καταστημάτων.

SHARE