ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ: Αλλάζει ο ΕΟΠΥΥ

Σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο, προκειμένου να εξοικονομήσει κι άλλα κονδύλια από την περίθαλψη και γενικότερα από τον τομέα της υγείας. Τι θα αλλάξει για τον Οργανισμό αλλά και τι για τους ασθενείς; 

Σε έναν νέο τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ έχει καταλήξει η κυβέρνηση που ουσιαστικά θα μετατρέψει τον μεγαλύτερο φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας της χώρας, σε έναν μεσάζοντα για την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρά πλέον σε απευθείας διαπραγματεύσεις με ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές αλλά και με φαρμακευτικές εταιρείες για να εξασφαλίζει καλύτερες τιμές.
Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να λαμβάνει μεγάλες εκπτώσεις για τις υπηρεσίες αυτές ώστε σιγά σιγά να καταργήσει πλήρως τα αντίστοιχα δημόσια τμήματα.
Μέσα στα σχέδια της ηγεσίας είναι να δοθούν όλες οι ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις σε μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ώστε το δημόσιο σύστημα να μην ασχολείται καν με αυτόν τον τομέα.
Με τις ενέργειες αυτές το σύστημα υγείας θα μετατραπεί ουσιαστικά σε ένα ιδιωτικό  σύστημα με μεσάζοντα τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος στη συνέχεια θα μοιράζει τις υπηρεσίες αυτές στους ασφαλισμένου του.
Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις καθώς όλοι οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται με ένα ποσοστό της τάξης του 15%.
Αυτό που εξετάζεται τώρα και αναμένεται να προωθηθεί είναι να συμμετέχουν με μεγαλύτερα ποσοστά τόσο στην περίθαλψη όσο και στην αγορά φαρμάκων. Το ποσοστό αναμένεται να καθορισθεί με βάσει τα οικονομικά δεδομένα του κάθε ασφαλισμένου.
 Όλα αυτά βέβαια προκειμένου να εξασφαλισθούν χρήματα για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ο οποίος υποχρηματοδοτείται συστηματικά.
Και τα χρέη του βεβαίως αυξάνονται μέρα με την ημέρα. Είναι ενδεικτικό ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αγγίζουν σήμερα τα 4,3 δις ευρώ, δεδομένου ότι έχει επιφορτισθεί και με τις οφειλές των Ταμείων που ενσωματώθηκαν.
SHARE