Χαμηλές προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής

(upd) Περιορισμένες είναι οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα  της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, με τον Αντώνη Σαμαρά να επιδιώκει να αποσπάσει θετικά σχόλια για την Ελλάδα, την ίδια ώρα που στην Αθήνα σημειώνονται διαδηλώσεις κατά των νέων μέτρων.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα είναι στα πρώτα θέματα της συνεδρίασης, το ενδιαφέρον διεθνώς στρέφεται στις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το ελληνικό πρόβλημα και η ελληνική κυβέρνηση «ποντάρει» σε ένα γενικό θετικό σχόλιο για την πρόοδο που έχει σημειώσει. «Θα είναι θεαματική η επιστροφή της Ελλάδας! Από την ύφεση θα μεταβούμε σε μια δυναμική οικονομία, και από μια σύγχρονη τραγωδία θα αναδειχθούμε σε success story», είπε ο Πρωθυπουργός στο Βουκουρέστι, χθες.

Τα θέματα συζήτησης που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η τραπεζική ένωση και η δημιουργία κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και η ενίσχυση της δικαιοδοσίας της Ευρωζώνης επί των εθνικών προϋπολογισμών. Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της Ισπανίας και θα γίνει αναφορά στην πρόοδο εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση για την Ισπανία.

Η Σύνοδος άρχισε λίγο μετά τη διμερή συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Συμφωνία Μέρκελ-Ολάντ για το χρονοδιάγραμμα της τραπεζικής ένωσης

Στην ανάγκη να υπάρξει ένας ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την τραπεζική ένωση, συμφώνησαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ, στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες πριν από τη έναρξη των εργασιών της Συνόδου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανή μια συμφωνία επί της αρχής στη Σύνοδο, χωρίς ωστόσο να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

Ολάντ, Μέρκελ και Μόντι συζήτησαν και για τις εξελίξεις σε Ισπανία και Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

«Δεν αναμένω σημαντικές αποφάσεις από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση. Αγκάθι αποτελεί η διαφωνία της Γερμανίας-Γαλλίας για την τραπεζική εποπτεία, καθώς ο Πρόεδρος Ολάντ επιθυμεί να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του μηχανισμού της εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, προέβη και σήμερα σε νέα  δήλωση στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία εξέφρασε την επιθυμία της η χώρα μας να μείνει στο ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα έχει τη θέληση να αλλάξει.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απαίτησε η ΕΕ να έχει ισχυρότερη εξουσία στους ενικούς προσυλλογισμούς και να ασκεί βέτο όταν παραβιάζονται οι κανόνες της ΕΕ. Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής και η προτεραιότητα είναι να ληφθούν αποφάσεις για μία ευρωπαϊκή ένωση τραπεζών.

Η εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη είναι στην κορυφή της ατζέντας στη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με Francois Hollande, μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής δεν είναι δημοσιονομική ένωση, αλλά η ένωση τραπεζών […] Η μόνη απόφαση που πρέπει να πάρουμε, για να επιβεβαιώσει το γεγονός, είναι να γίνει μέχρι το τέλος του έτους η εποπτεία του τραπεζικού τομέα, που είναι το πρώτο βήμα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε, από τις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ότι έχουν γίνει δυστυχώς  περισσότερες προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή από ότι για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Πρώτη ενημέρωση: 16:10

 

SHARE