Τα ρομποτ μπαίνουν στην υπηρεσία του… αγρότη

robofarm

Η πρώτη εξ ολοκλήρου, ρομποτική επιχείρηση μπαίνει στην υπηρεσία του ανθρώπου και πιάνει δουλειά σε  μια πολύ αποτελεσματική φάρμα μαρουλιών, που λειτουργεί αποκλειστικά από μηχανές.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Κιότο της Ιαπωνίας και ανήκει στην εταιρία Spread, η οποία μόλις πρόσφατα ανακαίνισε τις εγκαταστάσεις της κάνοντας το εργοστάσιο της να λειτουργεί χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη συμβολή. Οι μηχανές της Spread είναι ικανές να φροντίζουν καθημερινά τα μαρούλια, εκτελώντας κάθε ενέργεια που θα έκανε ένας αγρότης, όπως πότισμα ή τοποθέτηση κάποιου λιπάσματος, ενώ μάλιστα όταν η πρώτη σοδειά κοπεί, τα ρομπότ φυτεύουν άμεσα την επόμενη.

Στην πράξη, το μοναδικό πράγμα που θα πρέπει να κάνει άνθρωπος αντί για μηχάνημα, κάτι που προφανώς έχει ήδη γίνει, είναι να φυτεύσει τα πρώτα μαρούλια. Από εκεί και πέρα όλα λειτουργούν χωρίς να… κουνηθεί δάχτυλο.

Η ιδέα των ανθρώπων της Spread φαίνεται πως έχει ήδη αποδώσει καρπούς, αφού σήμερα τα ρομπότ της εταιρίας εξασφαλίζουν τα μαρούλια για περισσότερα από 2.000 supermarket της Ιαπωνίας. Την ίδια στιγμή, η εταιρία ευελπιστεί πως από την επόμενη χρονιά, μέτα από μια αναβάθμιση στις εγκαταστάσεις της, θα καταφέρει να διπλασιάσει την παραγωγή της, φτάνοντας στα 50.000 μαρούλια ημερησίως. Χάρις στην αυξημένη αποδοτικότητα του εργοστασίου, ο διευθυντής μάρκετινκ της εταιρίας JJ Price δήλωσε πως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί 10 φορές.

Η χρήση των ρομπότ, υπολογίζεται πως έχει μειώσει στο μισό το κόστος παραγωγής της εταιρίας, ενώ ο φωτισμός LED του εσωτερικού του κτιρίου έχει μειώσει στο ένα τρίτο το ενεργειακό κόστος. Παράλληλα, το νερό που χρησιμοποιείται, ανακυκλώνεται σε ποσοστό 98%, μειώνοντας επιπλέον τα κόστη για την εταιρία. Στα 4.400 τετραγωνικά μέτρα της φάρμας, όλα δείχνουν πως λειτουργούν στην εντέλεια, με τους ανθρώπους της εταιρίας να δείχνουν εντυπωσιασμένοι με τα αποτελέσματα.

Παρόλο που στο εργοστάσιο δεν εργάζεται ούτε ένας αγρότης, η εταιρία υποστηρίζει πως δεν έχει ως στόχο την αντικατάσταση του εργατικού της δυναμικού με ρομπότ. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Price είχε πρόσφατα δηλώσει πως: «Ο στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε τους αγρότες, αλλά να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο άνθρωποι και μηχανές θα μπορούν να δουλεύουν μαζί με ιδανικό τρόπο».

«Θέλουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων στην γεωργία. Ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτών στην Ιαπωνία είναι πολύ μεγάλος, ξεπερνάει τα 60 έτη» συμπλήρωσε ο διευθυντής μάρκετινκ της εταιρίας.

SHARE