Τα πλεονάσματα στο τραπέζι του EuroWorking Group – Το χρέος στη Σύνοδο των G7

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το EuroWorking Group, με αντικείμενο την προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Στη συνεδρίαση, στην οποία θα λάβει μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης,  θα γίνει αποτίμηση της συμφωνίας, ενώ θα συζητηθούν εκτενέστερα τα κρίσιμα ζητήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων και των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης.

Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα, η Γερμανία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για 3,5% για 10 χρόνια μετά το 2018. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει 3 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα, η σχετική λίστα θα συνταχθεί σε συνεργασία με το ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο ζητά αναλυτικότατη περιγραφή του τι πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για να εκταμιευθεί η δόση.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Καθοριστική θα είναι η συνεδρίαση του EuroWorking Group  στις 15 Μαίου, γιατί αναμένεται να εξεταστεί το προσχέδιο συνολικής συμφωνίας, το οποίο θα περιλαμβάνει και το χρέος.

Το οριστικό πράσινο φως στη συμφωνία θα δοθεί από το Eurogroup στις 22 Μαΐου και η εκταμίευση της δόσης αναμένεται στις αρχές Ιουνίου.

Στο μεταξύ, στις 11 – 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της G7.

Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις τώρα, αλλά θα γίνει μια λεπτομερής περιγραφή των μέτρων χωρίς ποσοτικοποίηση, ώστε να μπορούν να πείσουν το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ,  ότι τα μέτρα που θα ληφθούν το καλοκαίρι του 2018, με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, καθιστούν το χρέος βιώσιμο.

Η δέσμευση αυτή χρειάζεται και στην  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους δανειστές «κλειδί» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Αύγουστο του 2018, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στρέφονται στο ζήτημα του χρέους.

SHARE