Έξι δισεκατομμύρια ευρώ τα ιλλιγγιώδη έσοδα του εμπορίου ελπίδας προσφύγων

prosfyges

Ιδιαίτερα προσοδοφόρο αποδεικνύεται το εμπόριο ανθρώπινων ψυχών που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη καθώς σύμφωνα με την Europol η παράνομη διακίνηση μεταναστών αποδίδει στα δίκτυα των εκμεταλλευτών τα ιλιγγιώδη έσοδα των 6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, τα έσοδα από την παράνομη διακίνηση μεταναστών φέτος αναμένεται να διπλασιαστούν ή ακόμη και να τριπλασιαστούν αν συνεχιστεί σε αυτή την έκταση η προσφυγική κρίση και την επόμενη χρονιά.

Η Europol και οι αστυνομικές δυνάμεις των χωρών της Ευρώπης, και όχι μόνο, έχουν αναγνωρίσει από πέρυσι περισσότερους από 12.000 ύποπτους που δρουν σε συμμορίες λαθροδιακίνησης. Τα μέλη τους προέρχονται από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Ουγγαρία, το Ιράκ και το Κόσοβο, ενώ εμπλέκονται σε μία πλειάδα εγκληματικών δραστηριοτήτων, από πλαστογραφία εγγράφων μέχρι δωροδοκίες.

Τα «hotspot» αυτών των συμμοριών, εκεί όπου η δραστηριότητά τους επικεντρώνεται, περιλαμβάνουν και την Αθήνα, αλλά και πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και Βουδαπέστη, αλλά και το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη.

Πάντως, σύμφωνα με την Europol, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ύποπτοι τρομοκρατίας χρησιμοποιούν αυτά τα δίκτυα λαθροδιακίνησης για να μπουν στην Ευρώπη. Τουλάχιστον όχι σε μεγάλη έκταση.

SHARE