ΤΑΙΠΕΔ: Η ΛΑΡΚΟ αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας

Δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία απκρατικοποιήσης της ΛΑΡΚΟ καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Σύμφωνα με το Ταμείο, το πρόβλημα βιωσιμότητας της εταιρείας καθιστά την αξιοποίησή της ιδιαίτερα δυσχερή και απαιτεί την αναζήτηση εφικτών, εναλλακτικών δυνατοτήτων με νηφαλιότητα, επαγγελματισμό και συνεργασία.

Το ΤΑΙΠΕΔ ενδεικτικά αναφέρει τα εξής:

* Με βάση τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας (λογιστικές καταστάσεις 30/9/2011), η Εταιρεία έχει αρνητική καθαρή θέση.

* Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC/DG Comp) εξετάζει εάν η Εταιρεία έχει εισπράξει σημαντικές κρατικές ενισχύσεις τις οποίες οφείλει να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο.

* Αν και η ΛΑΡΚΟ είναι ο μοναδικός παραγωγός νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σημερινές τιμές του νικελίου, η γενικότερη διεθνής οικονομική συγκυρία και τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα, φαίνεται ότι οδηγούν την Εταιρεία σε συσσώρευση λειτουργικών ζημιών.

* Ο νόμος 371/1976 προβλέπει ότι το εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, που αποτελεί το κύριο περιουσιακό στοιχείο της ΛΑΡΚΟ, επιστρέφει στο Ελληνικό Δημόσιο στις 30.06.2012 με τη λήξη της προβλεπόμενης στις διατάξεις του περιόδου παραχώρησης.

* Το ΤΑΙΠΕΔ δεν δύναται –εκ του ιδρυτικού του νόμου- να παραχωρήσει ούτε να μισθώσει στην Εταιρεία περιουσιακά στοιχεία, ούτε να χρηματοδοτεί τη ζημιογόνο λειτουργία της Εταιρείας.

* Το ΤΑΙΠΕΔ, ως μέτοχος, δεν έχει προφανώς τη δυνατότητα να απολύει ή να προσλαμβάνει προσωπικό, κάτι που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη της διοίκησης της Εταιρείας.

* Το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ μόνο όταν τα θέματα του εργοστασίου και της αδιάλειπτης λειτουργίας του έχουν λυθεί.

Η διοίκηση του Ταμείου πραγματοποίησε συνάντηση με εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, -ύστερα από αίτηση των εργαζομένων όπως σημειώνει το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως υπογραμμίζει το Ταμείο “η ελλιπής και εσφαλμένη ενημέρωση δυσχεραίνει όλες τις ενέργειες για τη διασφάλιση της αξίας ενός ιδιαίτερα σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του Ελληνικού Δημοσίου και θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας. Η συνάντηση του ΤΑΙΠΕΔ με τους εργαζόμενους της Εταιρείας είχε αποκλειστικό σκοπό την ενδελεχή και διαφανή παρουσίαση της πραγματικότητας. Προφανώς, το ΤΑΙΠΕΔ είναι στη διάθεση και των εκπροσώπων όλων των κομμάτων για τη σχετική ενημέρωση”.

Το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει ότι έχει μεταβιβασθεί στο Ταμείο το 55,19% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ, από το Ελληνικό Δημόσιο, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων & Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Επιπλέον, επισημαίνει ότι μοναδική μέριμνα του ΤΑΙΠΕΔ είναι η μεγιστοποίηση της αξίας όλων των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ουσιαστική αύξηση –και όχι απλώς διατήρηση- των θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό πως η ΓΣΕΕ ζήτησε με επιστολή της την παρέμβαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου. Η ΓΣΕΕ με την επιστολή της “ζητά να παγώσουν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των εργοστασίων της με παράλληλη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας”.

Ενταση μεταξύ των εργαζομένων

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ένταση επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ μετά τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Μητρόπουλο, που ως επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τους ενημέρωσε, σύμφωνα με τους ίδιους, για την πιθανότητα να παύσει η λειτουργία του εργοστασίου στο τέλος του μήνα.

Όπως αναφέρεται οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ προέρχονται κυρίως από τη Φθιώτιδα, την Εύβοια και τη Βοιωτία όπου το οικονομικό κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης οι εκπρόσωποι από τα τρία σωματεία που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ άκουσαν πως υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα με τις άδειες του εργοστασίου, το οποίο εντοπίστηκε στη λήξη παραχώρησης του οικοπέδου πάνω στο οποίο λειτουργεί η συγκεκριμένη βιομηχανία αλλά και στις άδειες που έχουν σχέση με την εναπόθεση της σκουριάς (έχει δοθεί παράταση δύο ετών για να σταματήσει η επιχείρηση να ρίχνει τη σκουριά στη θάλασσα).

«Μας είπαν ακόμη πως στο τέλος του μήνα σταματάει η λειτουργία του εργοστασίου και ότι δεν είναι στις προθέσεις του Ταμείου Αποκρατικοποίησης να ζητήσει την έκδοση ή την ανανέωση των αδειών», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου της Λάρυμνας κ. Κάζας. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, αυτό σημαίνει πως το εργοστάσιο κλείνει στο τέλος του μήνα, γεγονός που ερμηνεύεται από τον πρόεδρο των εργαζομένων ως επιτάχυνση «για να περάσει το εργοστάσιο σε χέρια ιδιωτών».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ήδη συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λοκρών στην Αταλάντη εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του σ’ αυτή την εξέλιξη, ενώ παράλληλα σήμερα το βράδυ συνεδριάζει και το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου στη Λαμία. Αύριο έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, ενώ παράλληλα προγραμματίστηκε και συνάντηση στη ΓΣΕΕ.

Όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Λοκρών, «το κλείσιμο του εργοστασίου θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία αλλά και συνολικότερα στην κοινωνία της περιοχής».

Ο ίδιος ο δήμαρχος, Νίκος Λιόλιος, υποστήριξε πως «τα οποιαδήποτε σχέδια για την εκποίηση του εργοστασίου θα βρουν απέναντι τις τοπικές κοινωνίες». Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπογραμμίστηκε πως μέχρι σήμερα οι διάφορες απαιτούμενες άδειες λαμβάνονταν με την πίεση των εργαζομένων και η λειτουργία του εργοστασίου «εξασφαλίζεται μέσα σ’ ένα καθεστώς κοινωνικής ειρήνης».

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης, που εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, υπήρχαν διχογνωμίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας αφού από τη μια πλευρά οι εργαζόμενοι επικαλούμενοι στοιχεία της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ υπογραμμίζουν ότι το εργοστάσιο έχει κέρδη πάνω από 6 εκατ. ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής του ταμείου κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως έχει ζημιά περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Αύριο αναμένεται συνάντηση όλων των Σωματείων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στη Χαλκίδα όπου θα διαμορφωθεί το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων, ενώ εκείνο που έγινε γνωστό, είναι ότι υπάρχει πρόθεση και από τα μέλη της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στις 25 Ιουνίου αν μέχρι τότε δεν έχουν εξασφαλιστεί οι άδειες λειτουργίας. Παράλληλα εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους ενώ απορρίπτουν κάθε σενάριο για δημιουργία νέας εταιρείας.

SHARE