Σ. Φάμελλος: Κανένας κίνδυνος για κούρεμα στις καταθέσεις

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων ξεκαθάρισε ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Realfm 97,8.  Στο ερώτημα εάν θα πάμε σε ανακεφαλαιοποίηση ή κούρεμα καταθέσεων εάν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία με την τρόικα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα.

Δεν υπάρχει θέμα κινδύνου τραπεζικού ή κουρέματος στη χώρα μας. Δεν υπάρχει θέμα κινδύνου, δεν υπάρχει σενάριο 2015» και πρόσθεσε:
«Ο στόχος μας για να κλείσει η αξιολόγηση είναι να έχει θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας. Δεν συνηγορώ ότι τα αντικειμενικά δεδομένα της οικονομίας είναι επικίνδυνα, αντίθετα θα έλεγα ότι είναι θετικά… Ας πούμε λοιπόν όλοι μαζί, ως Έλληνες εννοώ και ως χώρα, όχι μόνο ως κυβέρνηση, ότι εμείς έχουμε τη δυνατότητα και έχουμε και τη διάθεση να είμαστε στο θετικό πρόσημο και δεν θέλουμε να δημιουργούνται αρνητικές εικόνες».

Σχετικά με το σημερινό Eurogroup ο κ. Φάμελλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στόχος μας είναι να κλείσουμε όσες περισσότερες διαφορές απομένουν στα ζητήματα που έχει αφήσει ανοιχτά η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια. Διότι αυτό που μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε είναι το θέμα των πλεονασμάτων και του χρέους μαζί με την ποσοτική χαλάρωση».

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η σημερινή δομή της τρόικας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να τερματιστεί και ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν ο ESM μακροπρόθεσμα γινόταν το ευρωπαϊκό ΔΝΤ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι «αυτή η πρόταση έχει ξανακουστεί και από τη γερμανική πλευρά και μπορεί να συνδεθεί με την άποψη που έχουμε ότι δεν υπάρχει ρόλος για το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Στη δική μας περίπτωση πάντως, το ΔΝΤ βάζει ζητήματα εκτός συμφωνίας, κωλύει τη διαδικασία της συμφωνίας, ζητά ζητήματα έξω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά. Δεν νομίζουμε ότι συνεισφέρει ούτε στη σταθερότητα , ούτε στη χρηματοδότηση του προγράμματος… Αυτή η πρόταση αποδεικνύει ότι τα θέματα δημιουργούνται από το ΔΝΤ. Επιβεβαιώνει την ελληνική πλευρά αυτή η τοποθέτηση».

SHARE