Σόιμπλε: η Ελλάδα θα τα καταφέρει αρκεί να εφαρμόσει τα μέτρα

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να διαχειριστεί το χρέος της εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ntv ο Σόιμπλε διευκρίνισε ότι προϋπόθεση επιτυχούς πορείας του ελληνικού προγράμματος αλλά και περαιτέρω οικονομικής βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους είναι «η πλήρης εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής». Δεν γίνεται να βάζει χρήματα η Ευρώπη «σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο» είπε στη συνέντευξή του ο γερμανός πολιτικός.

Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης Μέρκελ ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να συμμετάσχει ο δημόσιος τομέας» στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τονίζοντας ότι βρίσκεται ήδη σε διαπραγμάτευση μια αντίστοιχη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές. Οι τράπεζες, είπε ο Σόιμπλε «κέρδισαν αρκετά από τα (υψηλά) επιτόκια» των ελληνικών ομολόγων και τώρα θα πρέπει να υποστούν απώλειες».

Ως παράδειγμα προς μίμηση επικαλέστηκε την Ιταλία η οποία «εφαρμόζει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση». Επιπλέον εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κρίση θα ξεπεραστεί χωρίς να διαλυθεί η ευρωζώνη. «Στο τέλος του χρόνου η ευρωζώνη δεν πρόκειται να έχει αλλάξει μορφή» δήλωσε χαρακτηριστικά.
SHARE