Σόιμπλε: Καμία απόφαση για το ελληνικό χρέος πριν το 2018!

Ξεκάθαρος ήταν ο Βόλφανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, καθώς όπως τόνισε, δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση για το ελληνικό χρέος πριν τη λήξη του προγράμματος, στα μέσα του 2018.

“Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι ένα από τα δύσκολα ζητήματα”, τόνισε χαρακτηριστικά. Το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταιριάζει με τη δική μας. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση που δεν θα βγάζει το ΔΝΤ από τους κανονισμούς του, συμπλήρωσε.

Ο Β. Σόιμπλε αναφέρει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Π. Γκάμπριελ και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις πέραν από αυτό που υπάρχει και τις εντολές του κοινοβουλίου.

Όπως είπε το θέμα της δόσης μπορεί να μην κλείσει σήμερα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει την επόμενη εβδομάδα με την ολοκλήρωση της τεχνικής διαδικασίας

 

Η συνάντηση με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ στο Βερολίνο και η Ελλάδα

Στην Ελλάδα εν όψει του σημερινού Eurogroup αναφέρθηκαν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογός του, Μπουνό Λεμέρ, μετά την πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο.

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα είναι “αξιοσημείωτες”, τόνισε ο Σόιμπλε. Στόχος, υπογράμμισε, είναι να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέροντας το ΔΝΤ είναι συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, σε σχέση με την ευρωζώνη. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση», σημείωσε.

Τόνισε πάντως ότι “είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα”, προσθέτοντας ότι “δεν θα διαπραγματευθούμε στις Βρυξέλλες νέα μέτρα που θα απαιτούσαν ένα νέο πρόγραμμα”.

Όσον αφορά την έξοδο στις αγορές, υπογράμμισε ότι αυτή θα γίνει βήμα βήμα, ενώ τόνισε ότι οι αγορές πρέπει να εμπιστευτούν την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ανέφερε ότι στόχος του σημερινού Eurogroup είναι να συζητηθούν τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος. Στόχος του Εμμανουέλ Μακρόν είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι Μακρόν και Αλέξης Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα του χρέους, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

SHARE