ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΩΝ: 8 ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ – ΧΕΡΙ – ΧΕΡΙ ΤΣΙΠΡΑΣ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΟΧΙ ΚΚΕ-ΛΕΒΕΝΤΗ

Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συμφώνησε σε εθνική γραμμή για το προσφυγικό(upd)Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών μετά από 8 ώρες, για να καταλήξει στο αυτονόητο: Εθνική γραμμή στο μεταναστευτικό, αλλά με… αστερίσκους από Φ.Γεννηματά και Στ.Θεοδωράκη. Όχι είπε ο Β.Λεβέντης ο οποίος ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση, ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας, είχε αποχωρήσει από το απόγευμα, υποστηρίζοντας ότι «Το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα παζάρια της κυβέρνησης με την Ε.Ε., αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων αστικών κομμάτων, γιατί δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος, ούτε ανακουφίζουν την κατάσταση».

 

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΑΞΙΕΣ

Για κοινή εθνική στρατηγική στη βάση του κυβερνητικού σχεδίου, κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας με ανάρτησή του  μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, επισημαλίνοντας ότι “στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα εκπροσωπεί αξίες”

Ταυτόχονα, την ικανοποίησή της εκφράζει η κυβέρνηση για το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν.

Όπως σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου, το κοινό ανακοινωθέν είναι στη βάση της εισήγησης του Πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση αποτιμά θετικά ότι, εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, «έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα».

Το Μαξίμου υπογραμμίζει ότι στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με:

  • μείωση των ροών στην Τουρκία,
  • αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα,
  • δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε.,
  • συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

 

ΚΥΡ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι στην οκτάωρη συζήτηση η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, διαπίστωσε όμως ότι «έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζεται στο ρεαλισμό».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής που επιτεύχθηκε στη συνάντηση και πρέπει να προωθηθεί τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής.

Διατύπωσε όμως επιφυλάξεις για το κατά πόσο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορεί ν ανταποκριθεί στις περιστάσεις των καιρών.

 
Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή» και «η διάθεσή μας για συνεννόηση δεν σημαίνει ανοχή στα λάθη και στην αδράνεια» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «αλλά η χώρα μας δεν πρέπει να απομονωθεί».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση»

 

Στ. Θεοδωράκης: Μίνιμουμ εθνική γραμμή μετά κόπων και βασάνων

Μετά κόπων και βασάνων χαράχτηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή, ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ενώ υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έλαβε έγκριση για βέτο.

Όπως ανέφερε, αυτή η εθνική γραμμή βασίζεται σε τρεις άξονες:

  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
  • Επιστροφή παράτυπων μεταναστών
  • Ασφάλεια για κατοίκους νησιών και συνόρων.

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για μετατόπιση των θέσεων της κυβέρνησης, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση του Ποταμιού για υπερυπουργό για το προσφυγικό σημείωσε ότι δεν έγινε αποδεκτή και γι΄ αυτό δεν πρότεινε συγκεκριμένο πρόσωπο κοινής αποδοχής.

«Δίνουμε χέρι βοηθείας σε πρόσφυγες αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες», συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να μην προκαλεί» υπεραμυνόμενος των πολιτικών της κυβέρνησης.

 

Π. Καμμένος: Ο Πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες με μία κοινή γραμμή

Ο Πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες έχοντας μία κοινή, εθνική γραμμή, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως ανέφερε, οι αρχηγοί των κομμάτων κατέληξαν σε μία κοινή ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ Ποτάμι, ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για διαφωνίες σε ό,τι αφορά κυβερνητικά θέματα, αλλά χαρακτήρισε σημαντικό ότι «ο ελληνικός λαός ο οποίος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση, έρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι συνθήκες».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η Αθήνα ζήτησε η έδρα της ακτοφυλακής της Ε.Ε. να είναι στην Ελλάδα και στάθηκε στην ανάγκη να δοθεί ευρωπαϊκή λύση.

Τέλος, ευχαρίστησε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εύσημα που έδωσαν σε ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας, ενώ συνεχάρη και ο ίδιος τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Β. Λεβέντης: Φιάσκο η συζήτηση, δεν υπογράφουμε

Κατώτερο των περιστάσεων χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και χαρακτήρισε φιάσκο τη συζήτηση. Τόνισε ότι δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν καθώς δεν συμφωνήθηκε να συζητηθεί και το οικονομικό ζήτημα.

«Εξαρχής η Ένωση Κεντρώων ζήτησε η συζήτηση να μην κινηθεί μόνο γύρω από το μεταναστευτικό αλλά και την οικονομία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έθεσε σε ψηφοφορία και όλα τα κόμματα είπαν να συζητηθεί μόνο το προσφυγικό. Μετά από αυτό δήλωσα ότι δεν θα υπογράψει η Ενωση και θεωρεί τη συζήτηση φιάσκο» ανέφερε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Τόνισε ότι «δεν συζητήσαμε ότι ο κ. Τσίπρας πάει μέσω του προσφυγικού να κερδίσει χρόνο και να μείνει στην εξουσία. Θα συνεχίσω στη Βουλή και θα εξηγήσω έγινε μέσα. Κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα. Λυπούμαι»

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

19.40: Ετοιμάζεται κείμενο συμπερασμάτων στην Προεδρία της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο δεν θα στηρίξει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, έχει αποχωρήσει, καθώς  διαχώρισε τη θέση του σε ουσιώδη ζητήματα που συνδέονται με το προσφυγικό και είπε πως δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει στο δεύτερο μέρος της συνάντησης.Μεταξύ άλλων, σημείωσε για άλλη μία φορά την αντίθεση του ΚΚΕ στις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ γενικότερα εκτίμησε πως «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του ΚΚΕ ότι η πορεία του μεταναστευτικού δεν είναι σε καλό δρόμο».

Κλίμα σύγκλισης μεταφέρει η Ν.Δ.

Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ. στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο Πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Έλλειψη σχεδίου και αποφασιστικότητας, λέει η Φ. Γεννηματά

Για έλλειψη σχεδίου και αποφασιστικότητας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Φώφη Γεννηματά και τον κάλεσε να δει τι γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας.

Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, τον κάλεσε να πει ότι ήταν λάθος κι όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις των υπουργών που έκαναν λόγο για 50-100-150 χιλιάδες πρόσφυγες. «Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση;», προσθέτουν ότι είπε η κ. Γεννηματά.

Τόνισε, υποστηρίζουν οι ιδιοι παράγοντες, πώς το θέμα της αλληλεγγύης και το δικαίωμα της ασφάλειας αφορούν  και τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «η εθνική γραμμή για να έχει αποτελέσματα χρειάζεται μία ισχυρή και ικανή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση, αλλά η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ’ ελάχιστον».

Υπερυπουργό ζήτησε ο Στ. Θεοδωράκης

Τον ορισμό ενός υπερυπουργού για το προσφυγικό ζήτησε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράης, χωρίς ωστόσο να προτείνει κάποιο συγκεκριμένο όνομα.

Όπως αναφέρουν οι πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά.

Εξήγησε επίσης ότι οι συγκεκριμένες δομές δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση, τη φροντίδα και τη διαμονή των παιδιών, αλλά και για την εκπαίδευσή τους και την κοινωνική τους ένταξη.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.

ΤΟ ΚΚΕ

 Όπως υποστήριξε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας,  οι αποφάσεις της ΕΕ με τη συμφωνία της κυβέρνησης οδηγούν σε εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.

Εξήγησε επίσης ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις «που απαντούν και για τις αιτίες του προβλήματος και στο πώς θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και των προσφύγων και του ελληνικού λαού».

Ειδικότερα για τις νατοϊκές περιπολίες είπε ότι η παρέμβαση του ΝΑΤΟ έγινε «ουσιαστικά με πρόσκληση της τούρκικης κυβέρνησης» και επισήμανε ότι πάγιος στόχος της τουρκικής πολιτικής είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας «και βεβαίως για γκριζάρισμα και νέων ζωνών του Αιγαίου».

Όπως υποστήριξε, το προσφυγικό είναι πρόφαση και η ουσία βρίσκεται σε εμπλοκή της Ελλάδας και άλλων χωρών σε νέες επεμβάσεις, σε πολέμους στην περιοχή της Α. Μεσογείου και της Β. Αφρικής.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι δεν συζητήθηκαν άλλα θέματα, ενώ στην ερώτηση για όσα ακούστηκαν περί «οικουμενικής» είπε «η πάγια τακτική του κ. Λεβέντη είναι ανά μια πρόταση να πετάει και μια “οικουμενική”, αυτό είναι γνωστό».

 

 

 

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την προσφυγική κρίση,  μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου, ωστόσο ο  πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.

Ζητούμενο είναι να καθοριστεί μια εθνική γραμμή για το κρίσιμο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, ωστόσο οι προσδοκίες είναι μικρές.

Ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων έναν φάκελο με όλα τα στοιχεία που αφορούν στην προσφυγική κρίση.

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αναμένεται να θέσει θέμα κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

H κυβέρνηση επιδιώκει έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε την Τρίτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Όπως είπε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα και τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στη σύσκεψη των αρχηγών. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για την αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες.

Η άφιξη των πολιτικών αρχηγών

SHARE