Συναίνεση από τους τρεις κι ο Παπούλιας “πάνω” στον Τσίπρα

Λίγο μετά τις 12 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντάται με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σε μια προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης με ευρύτερη αποδοχή.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος θα δεχτεί κατ’ ιδίαν διαδοχικά τον κ. Πάνο Καμμένο, την κ. Αλέκα Παπαρήγα, τον κ. Ν. Μιχαλολιάκο και τον κ. Φώτη Κουβέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή επιλέχτηκε καθώς υπήρχαν επιμέρους αντιρρήσεις για μια κοινή συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο, αφού υπάρχουν κόμματα λ.χ., ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, που εξαρχής έχουν εκφραστεί αρνητικά στο ενδεχόμενο συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης
Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. μιλώντας το πρωί στο Mega εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την τελική έκβαση της διαδικασίας και εκτίμησε ότι το πιθανότερο είναι να πάμε σε εκλογές. Χτες το βράδυ η ΔΗΜ.ΑΡ είχε απευθύνει, μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο, εννιά ερωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Νεώτερες, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνάντηση που θα έχει με τους τρεις αρχηγούς, θα επιδιώξει να υπάρξει λύση πάνω στη βάση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες, ως γνωστόν, εστιάζουν στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, στην ακύρωση επαχθών μέτρων σχετικά με τους μισθούς, τις συντάξεις και τις συμβάσεις εργασίας, και στον λογιστικό έλεγχο του χρέους.
ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρήστε οι τρεις σας, τα νούμερα σας βγαίνουν
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κάνει λόγο για ύπαρξη “προγραμματικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση κυβέρνησης”. Mε την ανακοίνωση εκτιμάται ότι πρόκειται για προσπάθεια συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής, ενώ καλούνται τα τρία κόμματα να προχωρήσουν, αφού “τα αριθμητικά δεδομένα τους το επιτρέπουν”
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Aπό τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου κατά την σημερινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, έγινε σαφές πως υπάρχει προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στην ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση κυβέρνησης.
Εκτιμούμε πως πρόκειται για μία προσπάθεια συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής. Είναι όμως αδιανόητο και πρωτάκουστο να θέτουν ως προϋπόθεση για την συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης, τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ που ως γνωστόν αντιμάχεται την άδικη και καταστροφική πολιτική του μνημονίου και κατέθεσε με σαφήνεια πριν και μετά τις εκλογές την δική του εναλλακτική προγραμματική πρόταση. Ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες τους απέναντι στο λαό και ας προχωρήσουν. Τα αριθμητικά δεδομένα τους το επιτρέπουν.»
Η συνάντηση Παπούλια – Βενιζέλου
Χτες, σε μια ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε παραδώσει την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον Πρόεδρο να κάνει λόγο στην αρχή της συνάντησης για «ψήγματα αισιοδοξίας» στην αρχή της συνάντησης.
Δηλώσεις από τους δύο άντρες δεν έγιναν, ωστόσο, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα μας, αρχής γενομένης με την εκπροσώπησή της στη συνεδρίαση του Ecofin την Κυριακή (αντικείμενο οι ισπανικές τράπεζες) καθώς και στις επικείμενες συνόδους Κορυφής και ΝΑΤΟ.
Επιπλέον οι δύο άντρες συζήτησαν και για το καυτό θέμα του ομολόγου ύψους 435 εκατ. ευρώ το οποίο λήγει στις 15 Μαΐου και για το  οποίο κυκλοφορούν ακόμα και σενάρια για συμφωνία παράτασης του χρόνου αποπληρωμής..
SHARE