Συμφωνία Εθνικής – Eurobank με απορρόφηση του ΤΤ

Ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου μπορεί να ανακοινωθεί η συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας – Eurobank.

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank. Οι επαφές φαίνεται πως έχουν αναζωπυρωθεί τα τελευταία δύο 24ωρα.

Μάλιστα ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να τρέξουν πολύ γρήγορα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, που όμως δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Εθνικής.

Σιγή ασυρμάτου σε ό,τι αφορά τις επίσημες δηλώσεις επικρατεί και στην πλευρά της Eurobank.

Το ντιλ, αν κλείσει, αναμένεται να συμπεριλάβει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο οποίο αμφότερες οι τράπεζες συμμετέχουν με ποσοστό περίπου 6%.

Πηγές από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας αρνήθηκαν να διαψεύσουν, να επιβεβαιώσουν ή να σχολιάσουν την πληροφορία. Ωστόσο, η κινητικότητα στον κλάδο είναι αυξημένη, ειδικά μετά την ανακοίνωση ότι η Credit Agricole αποφάσισε να ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον όμιλο της Alpha Bank.

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, οι υπόλοιποι παίκτες αναδιατάσσουν τη στρατηγική τους καθώς εάν οι δύο τράπεζες (Εθνική, Eurobank) δεν ενεργήσουν από κοινού θα πρέπει να “συγκρουστούν” για την απόκτηση του Τ.Τ., που είναι και η τελευταία μη συστημική τράπεζα που έχει ικανό μέγεθος για να κάνει σημαντική διαφορά σε ό,τι αφορά τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Το ντιλ δεν θεωρείται εύκολο με δεδομένα τη διαφορά κουλτούρας των δύο τραπεζών αλλά και το γεγονός ότι αντίθετα με την Alpha Bank η Eurobank διαθέτει ομάδα ισχυρών μετόχων με συγγενικούς μεταξύ τους δεσμούς (οικογένεια Λάτση), που ουσιαστικά ελέγχουν ποσοστό 45% προ της όποιας ανακεφαλαιοποίησης.

Εντούτοις, τουλάχιστον τυπικά, το γεγονός αυτό δεν προκαλεί πρόβλημα στις ευρωπαϊκές και στις εγχώριες εποπτικές αρχές. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει η πολιτική βούληση που απαιτείται, με δεδομένο ότι η διοίκηση της Εθνικής πρακτικά ελέγχεται από το κράτος. Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεδομένων των συνθηκών και της συγκυρίας η πολιτική βούληση υπάρχει.

Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές ένα ντιλ θα πρέπει να θεωρείται θέμα ωρών είτε ημερών.

http://www.euro2day.gr/

SHARE